Coordonat de o echipă de cercetători britanici și chinezi, studiul a cuprins circa 500.000 de persoane cu vârste între 30 și 79 de ani. Cercetătorii au vizat legătura între consumul obișnuit de fructe și riscul de accident cardiac și cerebral, luând în considerare parametri precum vârsta, fumatul sau consumul de alcool, scrie Agerpres.
Rezultatul a fost destul de spectaculos, dovedindu-se că aportul zilnic de fructe, față de un consum slab sau inexistent, reduce cu circa 30% riscul de infarct de miocard (criză cardiacă) și cu aproape același procent pe cel de AVC, îndeosebi AVC hemoragic (ruperea unui vas, cu hemoragie cerebrală). În plus, amatorii de fructe proaspete prezintă o presiune arterială și o glicemie mai bune.
Cercetătorii nu exclud ca și alte elemente să intervină, care țin de un mod de viață global în general mai sănătos în rândul marilor consumatori de fructe, însă apreciază totuși că fructele duc la scăderea „semnificativă” a riscului de eveniment cardiovascular și cerebral major.
Citeşte şi Fructe şi legume din ţări non-UE, verificate de inspectorii sanitari