Unele specii de furnici ‘muşcă’ din minerale pentru a secreta carbonat de calciu, cunoscut şi sub numele de calcar. În acest proces, ele captează o cantitate mică de dioxid de carbon din atmosferă. Această ‘fabrică’ de calcar este o versiune la scară mică a procesului masiv de răcire globală care are loc în oceane, cunoscut sub numele de captare a carbonului. Calcarul depus în ocean conţine mai mult carbon decât cel prezent în atmosferă astăzi, relatează www.techtimes.com.
În experimentul lor, cercetătorii americani au constatat că furnicile pot descompune mineralele de 50 până la 300 de ori mai rapid decât se erodează în mod natural nisipul lăsat neatins. Ei au observat, totodată, că furnicile au acumulat calcar în muşuroaiele lor, ceea ce i-a făcut să creadă că aceste insecte ar putea căuta calciul şi magneziul din minerale pentru a le folosi în producerea de calcar. În acest proces, insectele preiau din atmosferă dioxidul de carbon, gaz cu efect de seră. Transformarea ar avea loc atunci când furnicile ling granulele de nisip şi le lipesc pe pereţii muşuroaielor lor. Totuşi, procesul rămâne deocamdată un mister pentru ştiinţă.
VEZI ŞI Imagini SPECTACULOASE din SPAŢIU: Doi astronauţi de pe ISS, într-o intervenţie de urgenţă VIDEO
Ronald Dorn, geolog la Universitatea de Stat Arizona în Tempe, principal autor al studiului, asigură că furnicile pot schimba mediul, dacă numărul lor va creşte, pentru că ele nu trăiesc mai mult de un an.
Studiul a fost publicat în revista Geology.