STUDIU: Gândirea negativă, factor de risc pentru demenţă. Cum îţi poţi antrena gândirea pozitivă

Un nou studiu desfăşurat de oamenii de ştiinţă britanici arată faptul că gândirea negativă constantă este legată de declinul cognitiv și de creşterea depunerilor proteinelor tau şi beta-amiloid, cele două proteine responsabile de apariţia bolii Alzheimer, informează CNN.
Romania TV
08 iun. 2020, 08:13
STUDIU: Gândirea negativă, factor de risc pentru demenţă. Cum îţi poţi antrena gândirea pozitivă

Am ajuns la concluzia că gândirea negativă poate fi un nou factor de risc pentru demență„, a declarat autorul principal al studiului Dr. Natalie Marchant, psihiatru și cercetător în departamentul de sănătate mintală la University College London.

Comportamentele care generează gândirea negativă, cum ar fi amintirile dureroase din trecut sau îngrijorarea pentru ce se va întâmpla în viitor, au fost analizate la 350 de persoane cu vârsta peste 55 de ani, pe o perioadă de doi ani. Aproximativ o treime dintre participanți au fost supuși unei scanări cerebrale pentru a măsura depunerile proteinelor tau și beta-amiloid, proteinele care provoacă boala Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență.

Cum modifică gândirea negativă creierul

Scanările au arătat că, în cazul persoanelor care au fost copleşite de gânduri negative mai multă vreme, acumulările de proteine tau și beta-amiloid au fost semnificative. Totodată, în cazul acestor persoane s-a semnalat un declin al funcţiei memoriei și un declin cognitiv mai mare pe perioadă de patru ani, comparativ cu persoanele care nu avea gânduri negative.

Studiul a analizat, de asemenea, nivelurile de anxietate și depresie. Astfel, s-a constatat un declin cognitiv mai mare la persoanele deprimate și anxioase.

Citeşte şi Când vom scăpa definitiv de coronavirus. Specialiştii au dezvăluit data

Însă depozitele de proteine tau și amiloid nu au crescut şi în cazul persoanelor deja depresive și anxioase. Această constatare i-a făcut pe cercetători să creadă că gândirea negativă repetată poate fi motivul principal pentru care depresia și anxietatea contribuie favorizează apariţia bolii Alzheimer.

Luând în considerare şi alte studii, care leagă depresia și anxietatea de apariţia demenței, ne așteptăm ca modelele cronice de gândire negativă pe o perioadă lungă de timp să crească riscul de demență„, a precizat Marchant.

Acesta este primul studiu care arată o relație biologică între gândirea negativă repetitivă și patologia Alzheimer. Studiul oferă medicilor o modalitate mai precisă de evaluare a riscului de apariţie a bolii Alzheimer, astfel încât aceştia să poată prescrie tratamente mai personalizate„, a spus neurologul Dr. Richard Isaacson, fondatorul Clinicii de Prevenție Alzheimer.

Mulți oameni aflați în grupul de risc nu sunt conștienți de impactul negativ pe care îngrijorarea îl are asupra creierului”, a subliniat Isaacson. 

Cum îţi antrenezi gândirea pozitivă

Persoanele optimiste au un risc mult mai mic de deces din cauza afecţiunilor cardiovasculare comparativ cu pesimiştii, potrivit unui studiu din 2019. De fapt, cu cât persoana este mai optimistă, cu atât este mai protejată împotriva atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale sau oricărei alte afecţiuni letale.

Cercetările arată faptul că este posibilă „antrenarea creierului” astfel încât o persoană negativistă să devină pozitivă. de fapt, antrenarea creierului este asemănătoare unui antrenament muscular. Conform unui studiu, sunt necesare doar 30 de minute pe zi de meditație, pe parcursul a două săptămâni, pentru ca fândurile negative să fie înlocuite cu cele pozitive.

Una dintre cele mai eficiente metode de stimulare a optimismului este să ţii un jurnal în care să scrii despre tine aşa cum te vezi în viitor, într-un viitor în care ţi-ai rezolvat toate problemeleşi ţi-ai atins toate obiectivele. În acest jurnal trebuie să notezi fidel emoţiile pe care le simţi referitor la o viaţă viitoare în care nu vei mai avea motive de îngrijorare.

Citeşte şi Ce a mâncat un dinozaur în urmă cu 110 milioane de ani. Cercetătorii au descoperit care a fost ultima sa masă

O altă tehnică de antrenare a creierului pentru a gândi pozitiv este practicarea recunoștinței. Ai nevoie de câteva minute în fiecare zi pentru a nota într-o agendă acele lucruri pentru care eşti recunoscător. Notează-ţi toate experiențele pozitive pe care le-ai avut în cursul acelei zile, care vă pot stimula optimismul.

O a treia tehnică de înlocuire a gândurilor negative cu gânduri pozitive este reformularea gândurilor. Iată un exemplu de reformularea a gândurilor: în loc să te gândeşti: ”a întârziat pentru că nu mă respectă” , reformulează gândul astfel ”sigur a apărut ceva neprevăzut”. Un alt exemplu de reformulare a gândurilor: când nu obţii jobul dorit în urma unui interviu, înlocuieşte gândirea „Nu sunt bun de nimic” , care este o generalizare nerealistă, cu „Nu am obţinut jobul, pentru că nu m-am concentrat suficient de mult la interviu”.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de sâmbătă, 5 aprilie 2025, produsele aflate la mare căutare printre români. Sunt la reducere și se vor da repede
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
E interzis total în Ungaria. S-a dat lege
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver