STUDIU Imunitatea dobândită în urma infectării cu COVID ar putea dispărea în câteva luni. Eficienţa vaccinului, sub semnul întrebării

Imunitatea dobândită în urma infectării cu noul coronavirus ar putea dispărea în câteva luni de zile, arată un studiu recent. Acest aspect pune sub semnul întrebării eficienţa pe termen lung a unui vaccin, a atras atenţia un reputat medic britanic, potrivit News.ro.
Romania TV
13 iul. 2020, 16:12
STUDIU Imunitatea dobândită în urma infectării cu COVID ar putea dispărea în câteva luni. Eficienţa vaccinului, sub semnul întrebării

Această lucrare confirmă faptul că răspunsul cu anticorpi de protecţie la persoane infectate cu SARS-CoV-2 (…) pare să scadă rapid”, a atras atenţia doctorul Stephen Griffin, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universităţii britanice Leeds.

Vaccinurile aflate în curs de dezvoltare vor trebui să genereze o protecţie mai puternică şi mai de durată faţă de infecţiile naturale sau să fie administrate cu regularitate”, adaugă medicul.

Dacă infecţia îţi dă un nivel de anticorpi care scade în două-trei luni, vaccinul probabil că va face acelaşi lucru”. În acest context, ”o singură injecţie poate să nu fie suficientă”, a declarat pentru The Guardian dr. Katie Doores, principala autoare a studiului.

Citeşte şi Dr. Musta, avertisment referitor la pacienţii care nu prezintă simptome: „Am constatat leziuni pulmonare severe la asimptomatici”

În cadrul studiului, cercetătorii au studiat răspunsul imunitar a 90 de pacienţi infectaţi cu coronavirus. Concluziile au arătat că nivelul anticorpilor neutralizanţi, capabili să distrugă virusul, atinge un vârf în medie la trei săptămâni după manifestarea simptomelor, apoi scade rapid. După observarea analizelor de sânge, s-a constatat că aceleaşi persoane care prezentau simptome uşoare au avut un răspuns imunitar la virus, însă în general mai mic decât în forme mai severe.

Doar 16.7% dintre subiecţi aveau niveluri puternice de anticorpi neutralizanţi la 65 de zile de la manifestarea simptomelor.

Studiul tinde, aşadar, să discrediteze teoria imunităţii colective, care se presupune că protejează pe toată lumea odată ce un procent mare al populaţiei a devenit imună după infectare. Specialiştii subliniază însă că imunitatea nu se bazează doar pe anticorpi şi că organismul produce de asemenea celule imunitare – B şi T – cu rol în apărare.

Chiar dacă nu ai anticorpi în circulaţie detectabili, asta nu înseamnă că nu ai neapărat imunitate protectoare, pentru că probabil ai celule cu memorie imunitară care pot intra rapid în acţiune, pentru a cere un nou răspuns imunitar, în cazul în care contractezi din nou cu virusul. Aşadar, este posibil să dezvolţi o infecţie mai benignă”, spune profesoara de imunologie virală Mala Maini, consultantă la University College din Londra.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Turul II înapoi? Decizia la care nu s-ar fi așteptat Călin Georgescu: Judecat abuziv
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un nume uriaș. Și-a pus amprenta asupra țării. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Adevărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster