”După starea de urgenţă, românii au redevenit optimişti şi cred că vom scăpa de pandemia de coronavirus până la finele anului. 92% dintre ei au fost afectaţi într-un fel sau altul de această perioadă şi cred că cele mai eficiente măsuri antivirus sunt reprezentate de folosirea măştii de protecţie şi a gelurilor dezinfectante”, arată sondajul de opinie.
Sondajul a fost realizat în perioada 29 iunie – 2 iulie, pe un esantion de peste 2.500 de persoane. 92% dintre respondenţi au declarat că au fost foarte afectaţi de pandemie, mai cu seamă de restricţiile impuse de autorităţi, 6% nu au fost afectaţi, iar 2% nu au răspuns.
Referitor la metodele de protecţie împotriva coronavirusului la care au apelat de la izbucnirea pandemiei, cei mai mulţi dintre ce chestionaţi au spus că au folosit masca. 47% dintre respondenţi consideră purtarea măştii cea mai eficientă măsură împotriva coronavirusului COVID-19.
De asemenea, un procent semnificativ dintre cei chestionaţi au apelat la produsele dezinfectante mai mult decât înainte, 39% dintre ei având convingerea că folosirea gelurilor dezinfectante ţine virusul la distanţă.
Pe lângă folosirea măştii şi a dezinfectanţilor, 9% dintre cei chestionaţi sunt de părere că este foarte importantă asigurarea unei igiene corespunzătoare, iar 5% au menţionat distanţarea socială drept o barieră importantă în prevenirea răspândirii virusului.
”Dincolo de informaţiile alarmante prezentate în spaţiul public, românii sunt, în general, optimişti în privinţa evoluţiei pandemiei. Dovadă că cei mai mulţi (67%) par a fi foarte convinşi că vom scăpa de coronavirus până la sfârşitul anului 2020, în timp ce numai 22% dintre cei chestionaţi cred că pandemia va dura mai mult timp. 61% dintre respondenţii chestionarului realizat de Frames, la comanda Hygienium, consideră că sfârşitul pandemiei va fi asigurat de un vaccin, 22% consideră că imunizarea de masă va juca un rol important în această evoluţie, iar 12% estimează că tehnologia şi măsurile de siguranţă şi securitate vor fi decisive în acest demers”, arată studiul.
Referitor la folosirea dezinfectanţilor de tipul gelurilor, spray-urilor, 56% dintre respondenţi au declarat că au folosit produse dezinfectante de mai multe ori pe zi, iar 32% o singură dată pe zi. 10% dintre cei chestionaţi au recunoscut că au folosit ocazional astfel de produse, nu în fiecare zi, iar 2% dintre respondenţi nu le-au folosit vreodată. 48% dintre respondenţi au folosit astfel de produse la cumpărături sau în alte zone de activităţi sociale, 28% la serviciu şi 21% acasă.
Citeşte şi Tragedie provocată de dezinfectantul de mâini. Trei persoane au murit şi una a orbit
53% dintre cei chestionaţi au declarat că şi-au achiziţionat produsele dezinfectante de la supermarket/hipermarket/magazine mari, 21% de pe internet, 17% din farmacii şi 9% din magazinul de proximitate.
În alegerea produselor dezinfectante, 39% dintre respondenţi au ţinut cont de brand. 58% dintre cei chestionaţi consideră că nu există multe informaţii despre compoziţia dezinfectanţilor, iar 72% consideră că există prea puţine produse dezinfectante pe piaţă.
Întrebaţi cât de informaţi sunt despre compoziţia materialelor dezinfectante, 23% au declarat că îi interesează în primul rând efectul, nu compoziţia, iar 19% au afirmat că deţin deja informaţiile esenţiale.
23% dintre cei chestionaţi aleg produsele de protecţie sanitară în funcţie de preţ, 21% se uită la specificaţiile produsului, 11% aleg în funcţie de disponibilitatea produselor, iar 6% din alt motiv.
Referitor la calitatea produselor dezinfectante, 52% dintre cei chestionaţi au spus că sunt mulţumiţi, iar 43% au reclamat calitatea neconformă a multor produse de pe piaţă.