Studiul din revista Nature, semnat de cinci oameni de ştiinţă de la universităţi de prestigiu din Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, arată că noul virus face parte dintr-o familie de 7 coronavirusuri, alături de periculoasele SARS, MERS, HIV şi alte tulpini mai blânde.
Datele genetice arată fără putinţă de tăgadă că noul virus NU este derivat din genomul unui alt virus. În schimb, cercetătorii propun două scenarii privind apariţia COVID-19: mutație la o gazdă animală înainte de a ajunge la om ori mutație la om, după ce s-a transferat de la animal la om.
Europa a depăşit miercuri Asia ca număr de decese cauzate de noul coronavirus, potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza unor date oficiale, relatează agenţia franceză de ştiri.
Europa înregistra miercuri, la ora 11.00 GMT (13.00, ora României), cel puţin 3.421 de morţi – mai mulţi decât în Asia (3.384), unde China este „leagănul” pandemiei.
Italia – ţara europeană cea mai afectată – înregistra 2.503 morţi. Milioane de persoane aunt plasate într-o izolare generală în Europa, care este de-acum epicentrul pandemiei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Uniunea Europeană (UE) şi-a închis marţi frontierele externe pe o perioadă de 30 de zile, în lupta împotriva răspândirii coronavirusului.
Noul coronavirus a fost detectat la sfârşitul lui decembrie la Wuhan, în centrul Chinei. El s-a răspândit după aceea în întreaga lume, contaminând 200.000 de oameni şi omorând peste 8.000 în total.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a recunoscut, într-un interviu acordat tabloidului german Bild, că liderii politici au „subestimat” toţi amploarea pericolului. „Este vorba despre un virus care ne va ţine ocupaţi încă mult timp”, a avertizat ea.
Ursula von der Leyen şi-a exprimat speranţa găsirii unui vaccin „până în toamnă”.