STUDIU: Incidenţa insolvenţelor din România este de patru ori mai mare decât media Europei Centrale și de Est

România are o incidență a insolvențelor de 4 ori mai mare decât media Europei Centrale și de Est, respectiv 45 la 1.000 de firme active, se arată într-un studiu al Coface, prezentat miercuri într-o conferință de presă.
Filip Stan
12 nov. 2015, 06:43
STUDIU: Incidenţa insolvenţelor din România este de patru ori mai mare decât media Europei Centrale și de Est

Astfel, România ocupă prima poziție în clasament, fiind urmată de Serbia cu 41 de insolvențe la mia de firme active și Ungaria cu 29 de insolvențe. Polonia se află în partea opusă a topului, cu 0,5 insolvențe în timp ce media ECE este de 10 insolvențe la o mie de firme active, scrie Agerpres.

‘Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrării în insolvență (în România n.r.) a fost dezechilibrarea graduală a structurii bilanțului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de îndatorare crescând de la 76% în anul 2008 la 127% în anul 2013), orientate cu precădere către investiții pe termen lung. Acestea din urmă nu au generat venituri suplimentare sau o creștere a productivității prin îmbunățirea marginii operaționale. Din contră, veniturile medii au scăzut cu aproape 6,5% în anul 2013, dinamică ce nu a fost cuplată cu o ajustare corespunzătoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescând la 7%’, informează Coface.

Companiile care au intrat în insolvență în primele nouă luni ale anului 2015 au înregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creanțelor în perioada 2008 — 2013, aceasta crescând gradual de la 89 de zile în anul 2008 până la 182 de zile în anul 2013.

Potrivit studiului, ciclul de conversie al banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotației stocurilor și creanțelor minus durata medie de plată a furnizorilor) a scăzut către zero în anul 2013, ceea ce înseamnă că principala sursă de finanțare a investițiilor pe termen lung a fost reprezentată de creșterea datoriilor pe termen scurt, a căror pondere în total capitaluri împrumutate a crescut de la 42% în 2008 la 67% în 2013.

Citeşte şi Memorandumul de Înţelegere privind reactoarele de la Cernavodă, semnat de Nuclearelectrica şi compania chineză

Coface mai arată că, în România, numărul insolvențelor deschise în primele nouă luni ale anului curent în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion euro este de 451 de firme, nivel ușor crescut, comparativ cu 437, cel înregistrat în anul anterior.

‘Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagării creditului comercial între partenerii de afaceri. În baza datelor publicate de Biroul Procedurilor de Insolvență și prelucrate de Coface, anul 2015 indică o reluare a acestui fenomen, după ce anul 2014 anunțase o relativă temperare. Astfel, deși anul curent a debutat cu o contracție istorică a insolvențelor înregistrate în primele nouă luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, respectiv—53%, companiile insolvente sunt de calibru mai mare și prezintă o situație financiară consolidată mai bună’, explică documentul citat.

De asemenea, acesta precizează că mediul privat înregistrează o regenerare foarte lentă, în condițiile în care scăderea semnificativă a insolvențelor a fost compensată de avansul înregistrat pentru alte forme de întrerupere, cea mai mare creștere fiind înregistrată în rândul companiilor radiate, respectiv 38%. Astfel, 90.159 de companii și-au întrerupt activitatea în primele opt luni ale anului curent, nivel relativ asemănător comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. În acest context, valoarea instrumentelor refuzate la plată în primele nouă luni ale anului curent înregistrează cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, cu un total de aproape 7,5 miliarde lei.

Numărul societăților comerciale intrate în insolvență a fost de 7.575, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 54,62% față de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele publicate, recent, de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe insolvențe au fost în București — 1.356 (în scădere cu 49,87% față de nivelul înregistrat în septembrie 2014), județul Bihor — 399 (-64.91%) și Timiș — 391 (-39,19%). Singurul județ în care a existat o creștere a numărului de astfel de cazuri este Maramureș, respectiv 345 insolvențe, în urcare cu 6,81% față de aceeași perioadă din 2014.

Din punct de vedere al sectoarelor de activitate, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor a avut cel mai ridicat număr al insolvențelor — 2.470, dar în scădere cu 45,7%. Sectorul construcțiilor ocupă cea de-a doua poziție cu 1.025 insolvențe (-46,81%), iar cel al industriei prelucrătoare — 815 (-38,68%). În producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut numărul acestor cazuri cu 58,54%, la 65.

În primele nouă luni din acest an au fost înmatriculați 90.387 comercianți, în creștere cu 14,41% față de aceeași perioadă a anului 2014, în comerțul cu ridicata fiind cei mai mulți — 23.766. Doar în luna septembrie au fost înmatriculate 9.767 persoane fizice și juridice.

Citeşte şi STUDIU: Moldova, pe ultimul loc în Europa la nivelul de trai. România, pe locul 50 în lume

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Patru zodii care vor avea succes profesional în 2025
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
StirileBZI
Trebuie să se schimbe vârsta de pensionare! Anunțul oficial a venit de la Guvernul României
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Ascensiunea și căderea lui „Dinte Rupt”: cum fraudele cibernetice prosperă necondiționat
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence.