STUDIU: Incidenţa insolvenţelor din România este de patru ori mai mare decât media Europei Centrale și de Est

România are o incidență a insolvențelor de 4 ori mai mare decât media Europei Centrale și de Est, respectiv 45 la 1.000 de firme active, se arată într-un studiu al Coface, prezentat miercuri într-o conferință de presă.
Filip Stan
12 nov. 2015, 06:43
STUDIU: Incidenţa insolvenţelor din România este de patru ori mai mare decât media Europei Centrale și de Est

Astfel, România ocupă prima poziție în clasament, fiind urmată de Serbia cu 41 de insolvențe la mia de firme active și Ungaria cu 29 de insolvențe. Polonia se află în partea opusă a topului, cu 0,5 insolvențe în timp ce media ECE este de 10 insolvențe la o mie de firme active, scrie Agerpres.

‘Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrării în insolvență (în România n.r.) a fost dezechilibrarea graduală a structurii bilanțului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de îndatorare crescând de la 76% în anul 2008 la 127% în anul 2013), orientate cu precădere către investiții pe termen lung. Acestea din urmă nu au generat venituri suplimentare sau o creștere a productivității prin îmbunățirea marginii operaționale. Din contră, veniturile medii au scăzut cu aproape 6,5% în anul 2013, dinamică ce nu a fost cuplată cu o ajustare corespunzătoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescând la 7%’, informează Coface.

Companiile care au intrat în insolvență în primele nouă luni ale anului 2015 au înregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creanțelor în perioada 2008 — 2013, aceasta crescând gradual de la 89 de zile în anul 2008 până la 182 de zile în anul 2013.

Potrivit studiului, ciclul de conversie al banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotației stocurilor și creanțelor minus durata medie de plată a furnizorilor) a scăzut către zero în anul 2013, ceea ce înseamnă că principala sursă de finanțare a investițiilor pe termen lung a fost reprezentată de creșterea datoriilor pe termen scurt, a căror pondere în total capitaluri împrumutate a crescut de la 42% în 2008 la 67% în 2013.

Citeşte şi Memorandumul de Înţelegere privind reactoarele de la Cernavodă, semnat de Nuclearelectrica şi compania chineză

Coface mai arată că, în România, numărul insolvențelor deschise în primele nouă luni ale anului curent în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion euro este de 451 de firme, nivel ușor crescut, comparativ cu 437, cel înregistrat în anul anterior.

‘Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagării creditului comercial între partenerii de afaceri. În baza datelor publicate de Biroul Procedurilor de Insolvență și prelucrate de Coface, anul 2015 indică o reluare a acestui fenomen, după ce anul 2014 anunțase o relativă temperare. Astfel, deși anul curent a debutat cu o contracție istorică a insolvențelor înregistrate în primele nouă luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, respectiv—53%, companiile insolvente sunt de calibru mai mare și prezintă o situație financiară consolidată mai bună’, explică documentul citat.

De asemenea, acesta precizează că mediul privat înregistrează o regenerare foarte lentă, în condițiile în care scăderea semnificativă a insolvențelor a fost compensată de avansul înregistrat pentru alte forme de întrerupere, cea mai mare creștere fiind înregistrată în rândul companiilor radiate, respectiv 38%. Astfel, 90.159 de companii și-au întrerupt activitatea în primele opt luni ale anului curent, nivel relativ asemănător comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. În acest context, valoarea instrumentelor refuzate la plată în primele nouă luni ale anului curent înregistrează cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, cu un total de aproape 7,5 miliarde lei.

Numărul societăților comerciale intrate în insolvență a fost de 7.575, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 54,62% față de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele publicate, recent, de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe insolvențe au fost în București — 1.356 (în scădere cu 49,87% față de nivelul înregistrat în septembrie 2014), județul Bihor — 399 (-64.91%) și Timiș — 391 (-39,19%). Singurul județ în care a existat o creștere a numărului de astfel de cazuri este Maramureș, respectiv 345 insolvențe, în urcare cu 6,81% față de aceeași perioadă din 2014.

Din punct de vedere al sectoarelor de activitate, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor a avut cel mai ridicat număr al insolvențelor — 2.470, dar în scădere cu 45,7%. Sectorul construcțiilor ocupă cea de-a doua poziție cu 1.025 insolvențe (-46,81%), iar cel al industriei prelucrătoare — 815 (-38,68%). În producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut numărul acestor cazuri cu 58,54%, la 65.

În primele nouă luni din acest an au fost înmatriculați 90.387 comercianți, în creștere cu 14,41% față de aceeași perioadă a anului 2014, în comerțul cu ridicata fiind cei mai mulți — 23.766. Doar în luna septembrie au fost înmatriculate 9.767 persoane fizice și juridice.

Citeşte şi STUDIU: Moldova, pe ultimul loc în Europa la nivelul de trai. România, pe locul 50 în lume

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH