„Distributia puterii este mult mai echilibrata decat pare la prima vedere intre PSD si PNL. Analizand doar rezultatele din orasele municipii resedinta de judet, sau doar hartile rezultate din clasamentul votului politic (pentru listele de CJ), ar putea parea ca Romania este impartita clar intre o Transilvanie albastra (zona PNL) si un fost Regat rosu (zona PSD). In realitate, dupa cum se vede din hartile de mai jos, amestecul celor doua culori este mult mai nuantat. Chiar daca exista o dominatie a PSD in Moldova si Muntenia, si una a PNL in Transilvania, aceste dominatii nu sunt atat de categorice. Exista multe zone cu primari PNL si in sud (Calarasi, Braila, Constanta, Vlacea, Prahova), dar si in Moldova (Suceava, Botosani etc). La fel, PSD este prezent si in judete din Ardeal, precum Timis, Caras, Bihor sau Satu Mare, pe langa Bistrita si Maramures, este una din concluziile Infopolitic, care a sintetizat datele publice privind alegerile locale si a realizat cele mai detaliate harti politice dupa votul din 5 iunie.
Aceste harti reflecta mai bine impartirea puterii intre partidele politice, echilibrul foarte mare dintre PSD si PNL, iar informatiile continute de aceste harti pot fundamenta mai corect si mai precis deciziile politice care trebuie luate in perspectiva luptei politice si electorale de la alegerile parlamentare din toamna.
Studiul Infopolitic arată că PSD si PNL sunt foarte apropiate ca scor si distributie teritoriala – ceea ce face ca lupta electorala din toamna sa fie extrem de echilibrata.
Principalele concluzii ale studiului
1. Desi au scoruri apropiate, PSD este in continuare ceva mai bine reprezentat in teritoriu fata de PNL. PSD a obtinut peste 50% la CJ in 36% din localitati, fata de doar 18% din localitati castigate cu peste 50% de PNL. In plus, PNL a luat sub 10% in 11% din localitati, fata de doar 6% PSD – ceea ce arata ca PSD sta foarte slab in mult mai putine localitati decat PNL. In fine, atasamentul pentru PSD este mai mare decat cel pentru PNL: in localitatile unde PSD a luat mai mult decat PNL, in 53% din cazuri diferenta este de peste 25%! Spre comparatie, in localitatile unde PNL a luat mai mult decat PSD, in doar 40% din cazuri diferenta este de peste 25%. O explicatie pentru aceasta diferenta vine si din faptul ca PSD profita de pe urma clivajului urban/rural, castigand multe comune, in timp ce orasele sunt mai echilibrate.
2. Pe lângă avantajul pentru partidele mari, votul intr-un singur tur permite minoritatii maghiare sa aiba primari in multe localitati din afara celor doua judete traditionale – astfel, vedem multe zone „verzi” in Bihor, Satu Mare si Salaj. Acest lucru indica o sustinere in continuare importanta pentru UDMR, iar scenariile despre o eventuala scadere a acestei formatiuni sub pragul de 5% la alegerile parlamentare par nerealiste.
3. Distributia voturilor pentru ALDE este mult mai extinsa decat putea parea la prima vedere, ceea ce ofera acestui partid o baza de constructie pentru toamna. Obtinerea unor scoruri echilibrate in multe regiuni, alaturi de beneficiile politice ale intelegerilor pe care ALDE le realizeaza in aceste luni – vor fi premise cel putin pentru repetarea scorului de la locale si in alegerile de la toamna. Prin comparatie, PMP are, de asemenea o bază de plecare pentru alegerile din toamnă, dar semnificativ mai mica decat se estima initial. Faptul ca ALDE e mai bine reprezentat teritorial decat PMP reiese si din date, unde mai ales in mediul rural a obtinut mai multe procente decat PMP la CJ. Un sfert din localitati au sub 1% vot la CJ pentru PMP, ceea ce se intampla in doar 14% pentru ALDE. 18% din localitati au scor ALDE de peste 20% fata de doar 9% din localitati cu scor peste 20% pentru PMP. Pentru corectitudinea comparatiei, nu am inclus in calcul si judetele unde PMP nu a avut liste de consilieri – Bacau, Harghita, Covasna, Satu Mare.
4. Harta cu diferentele de voturi dintre PSD si PNL indica adevaratele zone de „lupta” electorala in perspectiva toamnei. Judetele in care diferentele sunt cele mai mici sunt cele in care deciziile, organizarea si comunicarea ar putea face diferenta in campania electorala care urmeaza. Un nou studiu Infopolitic va indica, in perioada urmatoare, judetele si zonele (localitatile) in care aceasta confruntare politica va fi cea mai echilibrata in lunile urmatoare.
5. Harta primarilor din localitati, in care includem doar partidele mici, arata cateva concluzii interesante:
a. ALDE are o raspandire extinsa in tara, PMP este restrans la fiefuri mai vechi ale PDL, la fel si UNPR.
b. De notat raspandirea independentilor (cu galben) – care arata ca acestia au mai multa priza in localitatile din Transilvania, decat in cele din Vechiul Regat (cu exceptia judetului Constanta). Acest lucru poate indica, pentru toamna, zone in care oferte electorale alternative partidelor clasice ar putea avea rezonanta.