Omicron supravieţuieşte mai mult timp pe suprafeţe din plastic şi pe piele faţă de variantele anterioare ale coronavirusului. „Rezistenţa sa în mediu” ridicată – capacitatea sa de a rămâne infecţioasă – ar fi putut ajuta Omicron să înlocuiască Delta ca variantă dominantă şi să se răspândească rapid, au spus specialiştii japonezi citaţi de news.ro.
Pe suprafeţele din plastic, timpii medii de supravieţuire ai tulpinii originale şi ale variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron.
Pe mostrele de piele de la cadavre, timpul mediu de supravieţuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru Omicron.
Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate de 15 secunde de expunere la dezinfectanţi pentru mâini pe bază de alcool. „Prin urmare”, concluzionează cercetătorii, „este foarte recomandat ca în prezent infecţia să fie controlată prin (igiena mâinilor) folosirea de dezinfectanţi… aşa cum a propus Organizaţia Mondială a Sănătăţii”.
Tulpina Omicron, detectabilă prin teste rapide antigen nazale
Specialiştii japonezi susţin că pentru noua tulpină Omicron este mai bine detectată cu teste rapide antigen nazale, nu prin cele de salivă. Conform studiului, din 115 voluntari cu teste PCR pozitive, testele din salivă au depistat cu aproape 40% mai puţine cazuri decât cele nazale.
Un studiu separat din Spania, publicat şi pe medRxiv, a constatat că tamponarea interiorului obrazului este, de asemenea, mult mai puţin fiabilă decât tamponarea nărilor pentru detectarea virusului SARS-COV2.
Cercetătorii au observat, de asemenea, mai puţine decese din cauza Covid-19 în perioada Omicron, deşi au spus că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme cu privire la efectul variantei asupra mortalităţii.