Cercetătorii au descoperit că 34% dintre cei care au supraviețuit Covid-19 au primit diagnostic pentru boli neurologică sau afecţiuni psihologice în termen de șase luni de la infecție, potrivit cercetării publicate în revista Lancet Psychiatry.
Cel mai frecvent diagnostic a fost anxietatea, găsită la 17% dintre cei tratați pentru Covid-19, urmată de tulburări de dispoziție, găsită la 14% dintre pacienți, scrie CNN. Rezultatele ajută la clarificarea modului în care sistemele de îngrijire medicală ar trebui să îi să ajute pe cei care au experimentat boala, spun oamenii de știință. „Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după Covid-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii”, a declarat Maxime Taquet, co-autor al studiului.
Deși efectele neurologice sunt mai severe la pacienții spitalizați, acestea sunt încă destul de frecvente la cei care au fost tratați doar în ambulatoriu, potrivit studiului.
Studiul a scos în evidență că cei care suferă de COVID-19 au un risc de 44% mai mare de a dezvolta boli neurologice și afecțiuni psihice, în comparație cu cei care au avut gripă. De asemenea, aproximativ unul din 50 de pacienți cu COVID-19 a avut un accident vascular cerebral ischemic, provocat de un cheag de sânge.
Cercetarea este cea mai mare de acest gen și a implicat înregistrările electronice de sănătate a mai mult de 236.000 de pacienți cu Covid-19, mai ales din SUA.
Citeşte şi O femeie de 55 ani a paralizat după ce s-a infectat cu coronavirus