Studiu INSP: Unul din 300 de pacienţi externaţi are o infecţie intraspitalicească

Potrivit unui studiu prelimiar, desfăşurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, o persoană din 300 externate are o infecţie nosocomială, iar aproximativ 3 pacienţi din 100 internaţi dezvoltă o astfel de afecţiune pe durata şederii în spital, iar principala cauză este consumul de antibiotice.
Iulian Tudor
21 nov. 2017, 06:43
Studiu INSP: Unul din 300 de pacienţi externaţi are o infecţie intraspitalicească

Un caz din 300 de persoane externate este considerat infecţie asociată asistenţei medicale. Din datele preliminare ale acestui studiu, arată că avem 2,6 pacienţi cu infecţii asociate asistenţei medicale la fiecare 100 de pacienţi din spitale. Trebuie să încercăm să îmbunătăţim capacitatea de diagnostic care să ne permită să evidenţiem aceste infecţii şi să antrenăm oamenii să le recunoască şi să le raporteze„, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Institutul Naţional de Sănătate Publică lucrează la un studiu de prevalenţă în 100 de spitale referitor la situaţia infecţiilor intraspitaliceşti.

Specialiştii spun că o cauză a infecţiilor nosocomiale este legată de consumul excesiv de antibiotice luate fără prescripţie sau fără sfatul medicului.

În urmă cu cinci ani, un studiu de prevalenţă a arătat că jumătate dintre pacienţii internaţi aveau tratament antibiotic, iar pe datele preliminarii, prezentate astăzi, 41,7% dintre pacienţi aveau tratament cu antibiotice. La nivelul Uniunii Europene, media este de 35% în aceast caz„, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, prof.dr. Gabriel Popescu, şef clinică Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Organizaţia Mondală a Sănătăţii anunţă că, la nivelul Uniunii Europene, în privinţa consumului de antibiotice, România se află pe locul 4, după ce anul precedent se situa pe locul 2. Chiar dacă faţă de 2016 consumul de antibiotice a scăzut cu 10%, situaţia rămâne gravă deoarece continuă creşterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui folosite doar dacă celelalte tratamente nu dau rezultate (carbapeneme şi colistin), spun specialiştii.

Ştim cu toţii că antibioticele nu sunt active împotriva virusurilor. Avem de 10 ori mai multe bacterii pe noi decât propriile celule, iar aceste bacterii sunt protectoare. În momentul în care luăm un antibiotic fără rost, nu face decât să omoare aceste bacterii care ne protejează, producând nişte găuri de care germenii profită„, a explicat prof.dr. Streinu Cercel, managerul Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Potrivit OMS, anual, în Uniunea Europeană, mor peste 37.000 de persoane din cauza consumului excesiv de antibiotice fără prescripţie.

Printre soluţiile identificate de specialişti se numără: reducerea consumului de antibiotice prin eliminarea prescripţiei exagerate sau nepotrivite, reducerea posibilităţii de transmitere a bacteriilor multirezistente în unităţile medicale prin screening-ul pacienţilor purtători şi îngrijirea lor separată.

Citeşte şi Bebeluş mort la spitalul din Piatra Neamţ. Fratele său geamăn are o infecţie nosocomială

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Culisele divorțului dintre Victor Ponta și Daciana Sârbu. Cine a călcat strâmb
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!