STUDIU: Jumătate dintre preşcolarii din mediul rural, probleme majore privind ascultatea şi atenţia

Un studiu al World Vision România a identificat factorii de risc şi punctele vulnerabile în care e nevoie de intervenţie urgentă pentru a preveni şi chiar elimina abandonul şcolar. Astfel s-a constatat că jumătate dintre preşcolarii din mediul rural au probleme majore privind capacitatea de ascultare şi atenţie, abilitatea de lucru în echipă, cooperare şi iniţiativă. 
Romania TV
19 aug. 2020, 11:34
STUDIU: Jumătate dintre preşcolarii din mediul rural, probleme majore privind ascultatea şi atenţia

Potrivit studiului,  46,7% dintre copiii evaluaţi prezintă deficit în recunoaşterea emoţiilor proprii şi ale celorlalţi, precum şi un deficit în achiziţia regulilor de exprimare emoţionalã, reglare emoţională şi comportamentală, emoţionalitate pozitivă.

De asemenea, studiul mai arată că la nivelul competenţelor cognitive – capacitatea de a se focalize pe o sarcină, atenţie, performanţă la probele de memorie, abilităţi de comunicare, 61% dintre copii au nevoie de sprijin în vederea dobândirii abilităţilor specifice vârstei.

Cercetarea World Vision legată de evaluarea elevilor din ciclul primar relevă că 22,4% dintre ei au un nivel scăzut de adaptabilitate la schimbările care apar în rutina personal sau la solicitările date de profesor, au dificultăţi în a trece de la efectuarea unei sarcini la efectuarea alteia, precum şi la capacitatea de a împărţi lucruri cu ceilalţi copii.

Totodată, 10,3% manifestă dificultăţi serioase în domeniul abilităţilor sociale – relaţionarea cu ceilalţi, abilitatea de a-i complimenta şi a-I încuraja pe ceilalţi, de a le oferi ajutorul sau de a comunica politicos, în timp ce 51% prezintă un nivel mediu de dezvoltare al acestor competenţe.

„33,3% dintre elevi au problem serioase la nivelul de dezvoltare a abilităţilor de învăţare, de organizare şi implicare în procesul de educaţie, le lipseşte motivaţia şi dorinţa de performanţă şcolară. Peste 35% dintre elevii chestionaţi prezintă probleme de ordin afectiv – copilul se simte fără valoare, ineficient, nu consider că părerile lui sunt importante”, se mai arată în studiu, potrivit Mediafax. 

Legat de evaluarea elevilor de ciclu gimnazial, 51,5% dintre aceştia întâmpină problem serioase în ceea ce priveşte capacitatea de a se adapta la sarcinile din mediul şcolar, 18,2% prezintă abilităţi sociale slab dezvoltate, în sensul că nu relaţionează sau relaţionează greu cu colegii, prietenii şi nu au deprinderea de a oferi ajutor sau de a vorbi politicos.

18,9% dintre elevi au probleme severe în ceea ce priveşte abilitatea de învăţare şi 25,8% se află la risc, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre elevii de gimnaziu au nevoie de sprijin suplimentar pentru a face faţă sarcinilor şcolare. â

Studiul mai arată că peste 30% dintre elevii de gimnaziu au probleme afective, nu se simt valorizaţi, nu îşi exprimă emoţiile pozitive.

„Cercetarea scoate în evidenţă carenţe majore cu privire la dezvoltarea cognitivă şi emoţională a copiilor din grupurile ţintă. Profilul lor socio- emoţional şi cognitive constituie un semnal de alarmă pentru toţi actorii responsabili de elaboararea politicilor privind reforma educaţiei timpurii, dar şi pentru cei direct implicaţi în echiparea socio- emoţională şi cognitivă a copiilor pentru a face faţă cu success solicitărilor din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial şi implicit pentru a preveni anafalbetismul funcţional şi abandonul şcolar” , a declarat Romana Chioreanu, managerul proiectului „Şcoala pentru toţi” al Fundaţiei World Vision.

Concluziile cercetării arată nevoia de intervenţie imediată în condiţiile în care, în 2019, rata de părăsire timpurie a şcolii în România a fost de 15,3% în 2019, cu 5 procente mai ridicată decât media din UE, de 10,3%. În plus, rata abandonului şcolar atinge vârfuri mult mai înalte în mediul rural, ajungând la 25,4%, conform Eurostat.

Cercetarea s-a efectuat pe un grup ţintă de 360 de copii preşcolari şi şcolari din 5 comunităţi rurale în care se desfăşoară proiectul „Şcoala pentru toţi”.

Citeşte şi Şcoala a început deja pentru 4.000 de elevi. Cursurile au durat şase săptămâni şi au fost organizate în clase special amenajate

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de prințul William. O strategie câștigătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin