Cercetători de la Universitatea din Tokyo au analizat şase studii despre calviţia masculină şi bolile coronariene, desfăşurate între 1993 şi 2008 în Statele Unite şi Europa, pe circa 40.000 de participanţi, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Cercetătorii au aflat că AMPRENTA nu este singurul lucru care ne deosebeşte. Vezi ce te face UNIC
Conform acestor cercetări, bărbaţii care îşi pierduseră cea mai mare parte din păr prezentau un risc statistic cu 32% mai mare decât ceilalţi să aibă o boală coronariană. Se pare că nivelul riscului depinde şi de severitatea calviţiei, însă doar dacă bărbatul cheleşte în creştetul capului.
Legătura dintre calviţie şi acest tip de afecţiuni rămâne necunoscută. Se poate să existe un raport cu legăturile stabilite deja între calviţie şi alte boli, cum ar fi rezistenţa la insulină, diabetul, inflamaţiile cronice şi sensibilitatea la testosteron. ‘Rezultatele arată o legătură mai strânsă a calviţiei creştetului capului cu ateroscleroza sistemică decât calviţia frontală’, precizează cercetătorii japonezi.
Citeşte şi Cum îţi scoţi din cap un cântec care te „bântuie” cu orele
„Prin urmare, factorii de risc cardiovascular trebuie urmăriţi îndeaproape la bărbaţii cu calviţie în creştetul capului, îndeosebi la cei tineri”, adaugă ei.
Autorii studiului sunt totuşi prudenţi în privinţa concluziilor ce se pot trage din analiza lor, considerând că este nevoie ca acestea să fie confirmate de alte studii. Potrivit cercetărilor lor, între 30% şi 40% dintre bărbaţi suferă de calviţie, nivelul putând atinge 80% la vârsta de 80 de ani.
Citeşte şi Mituri demontate sau confirmate despre sănătatea bărbaţilor