STUDIU: Mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene nu şi-au dovedit eficacitatea

Mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene scoase pe piață în Uniunea Europeană între 2009 și 2013 nu au dovedit că ameliorează șansele de supraviețuire sau calitatea vieții pacienților în comparație cu cele existente sau cu tratamente de tip placebo, potrivit unui studiu publicat joi, informează AFP.
Filip Stan
05 oct. 2017, 18:46
STUDIU: Mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene nu şi-au dovedit eficacitatea

O astfel de situație ”poate să le dăuneze pacienților și să ducă la irosirea banilor publici” și ”pune în mod serios sub semnul întrebării reglementările actuale de pe piața medicamentelor”, sunt concluziile la care a ajuns echipa de specialiști în sănătate publică de la King’s College din Londra și de la London School of Economics.

Potrivit Agerpres, pe parcursul a cinci ani, 48 de noi medicamente anticancerigene au primit autorizația de a intra pe piață de la Agenția europeană a medicamentului, cu 68 de indicații diferite, se arată în studiul publicat în revista The British Medical Journal.

Dintre aceste 68 de noi tratamente, 39 (57%) au primit autorizarea fără să fi demonstrat o îmbunătățire a duratei sau a calității vieții pacienților, fie în comparație cu tratamente de tip placebo (în cazul a 20 dintre acestea), fie în comparație cu tratamentele existente (în cazul a 11 dintre acestea), precizează autorii. Unul dintre tratamente a avut rezultate chiar mai proaste decât medicamentele existente.

Multe au fost autorizate pe baza unor rezultate prea timpurii pentru a putea trage concluzii referitoare la beneficiile pentru pacient, spun cercetătorii. Chiar și pentru studiile care concluzionează îmbunătățiri în ceea ce privește durata vieții, ”acestea au fost de cele mai multe ori marginale”, a adăugat acesta.

Interpelată de AFP, Agenția europeană a medicamentului a subliniat că ”a pus în discuție pe larg problema medicamentele anticancerigene” și este deschisă la ”o nouă dezbatere” pe acest subiect.

”Concluzia acestor cercetători este aceeași cu cea care a apărut în revista Prescrire”, a comentat pentru AFP Bruno Toussaint, director editorial al acestei reviste independente franceze, subliniind că un studiu din 2015 făcea aceleași constatări pentru piața din Statele Unite.

Aceste noi tratamente creează speranțe pacienților care ”de cele mai multe ori, se transformă în dezamăgire”, a adăugat acesta, subliniind ”efectele adverse și prețurile exorbitante cerute de firmele care se grăbesc să obțină venit înainte ca dezamăgirea să devină flagrantă”.

Potrivit lui Vinay Prasad, unul dintre autorii studiului american din 2015, costul mediu al unui tratament anticancerigen în Statele Unite este de 100.000 de dolari pe an, pentru o persoană.

”În Statele Unite, acest sistem defectuos cauzează cheltuieli enorme cu medicamente anticancerigene a căror toxicitate este sigură, dar ale căror avantaje sunt incerte”, scrie acesta într-un comentariu publicat în BMJ.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Proiect impresionante pentru autostrada Litoralului: 11 oferte depuse pentru Alternativa Techirghiol
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători