Studiu: mai multe pajişti şi eliminarea îngrăşămintelor chimice ar reuşi să hrănească în mod durabil 53 de milioane de locuitori

Prin adoptarea unei agriculturi agro-ecologice bazate pe eliminarea îngrăşămintelor chimice, reducerea culturilor intensive şi o creştere a pajiştilor şi a culturilor extensive, Europa ar reuşi să îşi hrănească în mod durabil cei 530 de milioane de locuitori în anul 2050, susţine un studiu publicat marţi, transmite AFP.
Alina Costache
16 apr. 2019, 10:37
Studiu: mai multe pajişti şi eliminarea îngrăşămintelor chimice ar reuşi să hrănească în mod durabil 53 de milioane de locuitori

Studiu elaborat de Institutul pentru dezvoltare durabilă şi relaţii internaţionale (IDDRI), din subordinea Institutului pentru Studii Politice (IEP) din Paris, subliniază că pentru a hrăni mai multe persoane într-o manieră mai echilibrată, reducând în paralel emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului agricol cu 40% comparativ cu anul 2010, trebuie ca agricultura europeană „să producă mai bine cu mai puţin”.

Studiul preconizează o reducere de 10% până la 50% a randamentelor agricole actuale în funcţie de culturi.

Modelul elaborat de IDDRI ţine cont de constrângerile climatice, mizele producţiei agricole şi agroalimentare şi prognozele de sănătate publică internaţională. În schimb, cei doi autori ai studiului, Xavier Poux şi Pierre-Marie Aubert, admit totuşi că nu au analizat încă viabilitatea economică a sistemului lor pentru agriculturi, informează Agerpres.

Studiul admite că agricultura europeană şi-a îmbunătăţit eficienţa în termeni de emisii de gaze cu efect de seră (care au scăzut cu 20% între 1990 şi 2015) dar subliniază că sistemul actual, bazat pe utilizarea semnificativă a pesticidelor şi îngrăşămintelor chimice, „nu este unul durabil” având în vedere degradarea alarmantă a biodiversităţii la care contribuie acest sistem.

Agricultura europeană trebuie să respecte obiectivele fixate în cadrul acordurilor internaţionale cu privire la climă, modificând însă regimul alimentar actual al populaţiilor care este „prea bogat şi dezechilibrat” şi care contribuie la creşterea cazurilor de afecţiuni (obezitate, diabet, maladii cardio-vasculare) subliniază documentul, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Veşti bune pentru fermieri, anunţul făcut de ministrul Agriculturii. Vin bani mai mulţi în următoarea perioadă!

„Chiar dacă producem mult în Europa, mâncăm de asemenea prea mult şi în mod dezechilibrat comparativ cu recomandările nutriţionale ale Autorităţii europene pentru siguranţa alimentară (EFSA) şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, susţin autorii studiului.

Trecerea la o „agricultură fără chimicale şi care include o componentă importantă de pajişti permanente şi alte infrastructuri agro-ecologice ar permite recuperarea biodivesităţii, cea a calităţii resurselor naturale şi o scădere a emisiilor”, se mai arată în studiul IDDRI, informează Agerpres.

De asemenea, reducerea culturilor intensive ar afecta în special animalele hrănite cu cereale, precum porcii sau păsările, ceea ce ar permite Europei să înceteze să mai importe peste 40 de milioane de tone de soia pe an şi de asemenea să reducă presiunile asupra despăduririi, în special în America de Sud.

În pofida reducerii randamentelor, un sector agro-ecologic european ar înregistra un excedent al producţiei non-consumat care ar putea fi valorizat la export graţie calităţii sale (o creştere de 20% a producţiei de lapte) şi în cazul vinului, precizează studiul.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni