„Transmiterea de la mamă la făt este posibilă prin placentă în ultimele săptămâni de sarcină”, spune dr. Daniele De Luca, medic la spitalul Antoine Beclere de Clamart.
Studii anterioare au sugerat posibilitatea transmiterii prenatale de la mamă la copil, iar un nou studiu vine să confirme această teorie.
„Este necesară analizarea sângelui matern, lichidul amniotic, sângele nou-născutului, placenta. A aduna toate aceste probe în timpul unei epidemii cu urgențe în toate direcțiile nu a fost simplu, de aceea a fost suspectat, dar nu a fost demonstrat„, a spus el.
„Virusul a ajuns prin cordonul ombilical la copil, unde s-a dezvoltat”, a precizat dr. De Luca.
Citeşte şi Se schimbă schema de vaccinare la copii. Ministerul Sănătăţii a luat decizia suspendării unui vaccin
La douăzeci și patru de ore după naștere, nou-născutul a prezentat simptome precum rigiditatea membrelor și leziuni ale sistemului nervos cerebral. În cele din urmă, aceste simptome au dispărut de la sine, fără tratament, în absența unui remediu cunoscut pentru infecţia cu coronavirus.
Medicul a dat, însă, asigurări că această situaţie a transmiterii prin placentă este destul de rară.
Afirmaţia dr. De Luca este susţinută de Marian Knight, profesor de sănătate maternă și neonatologie la Universitatea Oxford. Acesta spune că din câteva mii de copii născuți de mame infectate, cel mult 2% au fost testați pozitiv și chiar mai puțini au dezvoltat simptome severe.
„Mesajul principal pentru femeile însărcinate rămâne să evite infectarea prin spălarea mâinilor și distanțarea socială”, atrage atenţia profesorul Knight.