Joakim Ruist, cercetător la Universitatea din Göteborg, a făcut calcule precise pentru Suedia, unde bulgarii şi românii pot lucra fără restricţii din anul 2007, şi pentru alte 14 state membre ale Uniunii Europene, informează Mediafax.
„Concluziile mele arată clar că temerile exprimate în prezent în alte state europene privind poverile care ar trebui suportate de statul asistenţial pentru primirea românilor şi bulgarilor sunt nefondate”, precizează expertul.
În Suedia, un imigrant român sau bulgar oferă statului prin activităţile sale cu 30 la sută mai mult decât primeşte, subliniază Ruist. „Acest rezultat pozitiv se datorează faptului că imigranţii primesc mai puţine indemnizaţii sociale decât media populaţiei suedeze”, explică cercetătorul.
Vezi şi Fotografii uimitoare cu România, prezentate în „The Guardian” GALERIE FOTO
Marea Britanie şi Irlanda au cel mai mult de câştigat de pe urma imigraţiei: în primul rând pentru că românii şi bulgarii care merg acolo ştiu deja engleză, apoi pentru că instituţiile statului asistenţial sunt mai puţin dezvoltate comparativ cu Suedia, adaugă specialistul.
Studiul a utilizat un eşantion reprezentativ de 10.000 de bulgari şi români care locuiau în Suedia în anul 2011