STUDIU: Mita şi corupţia, prezente în mediul de afaceri din România

Circa o treime dintre directorii executivi din România (34%) consideră că mita şi corupţia au rămas prezente în mediul de afaceri, acest procentaj situându-se sub media globală de 38%, reiese din cercetarea EY Global Fraud Survey, publicată miercuri.
Filip Stan
02 mai 2018, 10:59
STUDIU: Mita şi corupţia, prezente în mediul de afaceri din România

Datele citate arată că diferenţa dintre nivelurile de percepţie ale corupţiei dintre ţări rămâne semnificativă. Astfel, 20% dintre respondenţii de pe pieţele dezvoltate indică faptul că mita şi corupţia se produc pe scară largă în afaceri, comparativ cu mai mult de jumătate (52%) dintre cei de pe pieţele emergente.

La nivel global, 38% dintre executivi sunt de părere că mita şi corupţia au rămas prezente în mediul de afaceri, deşi autorităţile de reglementare şi agenţiile de aplicare a legii au impus penalităţi de peste 11 miliarde de dolari din 2012 până în prezent.

Conform rezultatelor sondajului, România este în prezent plasată sub media globală, cu 34%, în scădere faţă de percepţia din 2017, care se situa la 36%. Cu toate acestea, rezultatul valabil pentru România este încă departe de media scorului ţărilor dezvoltate, de 20%.

„Sondajul care a captat răspunsul participanţilor români de-a lungul ultimilor 6 ani arată îmbunătăţiri vizibile ale percepţiei privind corupţia în ţară. România este un studiu de caz important pentru UE cu privire la modul în care măsurile instituţionale abordează corupţia”, susţine liderul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi al Disputelor (FIDS) din EY România, Kenan Burcin Atakan.

Regiunile în care se consideră că riscurile de corupţie sunt ridicate, cu valori mai mari decât media globală, sunt Europa Centrală şi de Est (47%), Orientul Mijlociu (62%) şi America Latină (74%), în ciuda îmbunătăţirii legislaţiei anticorupţiei şi a intensificării acţiunilor de combatere a acesteia în anumite ţări.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte integritatea, cercetarea arată că dintre 97% dintre respondenţi recunosc importanţa integrităţii organizaţiei lor. Cu toate acestea, se observă o discordanţă între intenţiile organizaţiilor şi comportamentul real: 13% dintre cei chestionaţi spun că ar fi dispuşi să ofere bani pentru a câştiga sau a păstra o afacere. Acest procentaj se ridică la 20% în rândul celor care au sub 35 de ani (unu din cinci respondenţi, comparativ cu unu din opt respondenţi cu vârsta de peste 35 de ani).

Potrivit Agerpres, totodată, 22% dintre directorii executivi din companiilor globale consideră că a avea o conduită etică ţine de fiecare individ, în timp ce 41% spun că intră în responsabilitatea conducerii companiei. În privinţa gestionării abaterilor, 78% dintre respondenţi au declarat că organizaţiile lor sancţionează aceste practici, însă doar 57% au auzit de cazuri în care anumiţi angajaţi au fost penalizaţi.

Pe subiectul noul Regulament al Uniunii Europene (UE) privind protecţia generală a datelor (GDPR), la întrebarea în ce măsură companiile lor cunosc prevederile acestuia, 38% dintre respondenţii români au răspuns pozitiv. Acest nivel de conştientizare se apropie de media globală de 40%, dar este mai scăzut decât media ţărilor dezvoltate şi a celor din Europa Centrală şi de Est, de 54%, respectiv 42%.

„Afacerile româneşti nu sunt încă pregătite să se conformeze cu prevederile GDPR. În timp ce instituţiile financiare şi companiile mari au luat măsuri pentru a se conforma noii legislaţii, întreprinderile locale ar trebui să îşi reconsidere punctul de vedere începând de astăzi, cu mai puţin de o lună înainte de punerea în aplicare’, declară Atakan.

Ajuns la cea de-a 15-a ediţie, studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.550 de directori executivi din 55 de ţări, în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018, de către agenţia de cercetări globale de piaţă Ipsos Mori, în limba locală a statelor respective.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'