Rata nașterilor de gemeni aproape s-a dublat în țările dezvoltate, din cauza creșterii vârstei pentru maternitate și a asistenței medicale la procreare, sporul fiind considerat îngrijorător deoarece acești copii sunt mai fragili, menționează studiul, potrivit Agerpres.
„Am trecut în revistă toate statisticile de stare civilă ale țărilor cu tabele detaliate cu date despre nașterile unice sau multiple: gemeni, tripleți … dintre anii 1970 până în 2012/2013/2014, în funcție de țară”, a declarat specialistul în demografie Gilles Pison de la Muzeul național de istorie naturală din Paris și cercetător asociat la Institutul național de studii demografice (Institut national d’études démographiques, INED).
După vârsta de 35 de ani, poli-ovulațiile sunt frecvente în rândul femeilor. În mod paralel, tot mai multe cupluri folosesc asistența medicală la procreare, precizează studiul citat.
Gilles Pison împreună cu colegii săi olandezi Christiaan Monden (Oxford University) și Jeroen Smits (Nijmegen, Olanda) au constatat ca efectul asistenței medicale la procreare este, în medie, de trei ori mai important decât cel acordat pentru întârzierea maternității în ceea ce pivește acest „boom de gemeni”, constatarea fiind făcută pe baza datelor culese din 32 de țări, cele mai multe europene, dar și din Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, etc.
„Cu toate acestea, aceasta medie ascunde o mare varietate de situații”, a spus Pison.
El a exemplificat că în Japonia, efectul asistenței medicale la procreare este de zece ori mai important decât cel pentru întârzierea maternității. În Polonia, unde asistența medicală la procreare este încă puțin dezvoltată, aceasta joacă un rol numai pentru o treime a numărului nașterilor de gemeni.
Citeşte şi
Cercetătorii s-au întrebat dacă acest boom de nașteri de gemeni va continua. „Într-o țară din patru, rata de nașteri gemelare a înregistrat o creștere. Se constată un platou, urmat de un declin”, a detaliat Gilles Pison. Între țările în care fenomenul a crescut se numără Franța, SUA și Marea Britanie, menționează ouest-france.fr.
„Nu știm dacă această creștere va continua, dar este percepută din ce în ce mai mult ca o problemă de sănătate publică”, a spus cercetătorul, deoarece sarcinile gemelare sunt mai expuse riscului (inclusiv de diabet gestațional și de depresie postpartum pentru mamă).
Nașterile de gemeni sunt adesea premature și cu rate mai mari de mortalitate infantilă. Față de aceste riscuri, practica recomandă implantarea unui singur embrion, mai notează ouest-france.fr.