Potrivit sursei citate, bărbaţii se declară mai stăpâni pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%) şi apelează într-o mai mică măsură la părinţi (13%).
În acelaşi timp, atunci când întâmpină dificultăţi financiare, 65% dintre români susţin că sunt mai atenţi la felul în care îşi gestionează veniturile şi cheltuielile, iar 30% dintre cei chestionaţi şi-ar schimba locul de muncă.
De asemenea, împrumutul reprezintă o soluţie pentru 37% dintre români, 22% le-ar cere bani prietenilor, în timp ce 15% ar solicita un credit bancar.
Raportul de specialitate arată, totodată, că femeile sunt mai deschise decât bărbaţii să găsească activităţi suplimentare care să le completeze veniturile. În acest sens, 35% dintre acestea şi-ar mai lua un loc de muncă, în timp ce doar 25% dintre bărbaţi sunt dispuşi să facă acest efort.
În ceea ce priveşte bugetul personal pentru anul 2019, nouă din 10 români cred că vor fi mai atenţi cu felul în care-şi vor gestiona finanţele.
Cercetarea a fost realizată de Reveal Marketing Research în ianuarie, pe un eşantion naţional, prin metoda CAWI, şi a cuprins 800 de respondenţi, cu vârste între 16 şi 54 de ani.
Banometru este un program de educaţie financiară pentru adulţi, care oferă gratuit beneficiarilor atât informaţie de bază, cât şi consultanţă personalizată, pentru a-i ajuta să ia decizii financiare în cunoştinţă de cauză. Programul cuprinde un atelier introductiv de două ore, şedinţe de consiliere individuală, care pot fi accesate în Bucureşti, dar şi webinarii la care poate participa oricine are o conexiune la internet.
Lansat în anul 2015, Banometru a sprijinit peste 2.000 de persoane cu probleme financiare diferite: credite la bancă, împrumuturi la IFN-uri, întârzieri la plata impozitelor sau a întreţinerii, dar şi oameni care şi-au dorit să înţeleagă ce pot face mai bine pentru propriul buget.
Programul este gestionat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare şi ING România.