Vaccin Pfizer eficienţă. Analiza datelor, realizată de cercetători din cadrul Universităţii de Est din Anglia, este contrară unui studiu anterior din Israel care sugera că o singură doză de vaccin nu ar putea oferi protecţie suficientă. Prof Nachman Ash, responsabil cu campania de vaccinare din Israel, a declarat, luna trecută, că o singură doză de vaccin pare „mai puțin eficientă decât a sugerat producătorul Pfizer”. Pfizer susţinuse că eficacitatea vaccinului a fost de 52% după o singură doză, potrivit The Guardian.
Însă prof. Paul Hunter și dr. Julii Brainard spun că au reanalizat datele şi au ajuns la concluzia că vaccinul Pfizer oferă o protecție ridicată chiar înainte ca cea de-a doua doză să fie administrată, la 21 de zile. Cu toate acestea, ei avertizează că riscul de infecție s-a dublat în primele opt zile după vaccinare, posibil pentru că oamenii au devenit mai relaxaţi şi, deci, mai puţin precauţi.
Marea Britanie a luat decizia de a administra a doua doză atât a vaccinurilor Pfizer/BioNTech, cât și a vaccinurilor Oxford/AstraZeneca până la 12 săptămâni după prima doză, pentru a maximiza numărul persoanelor protejate.
„Dar această decizie a provocat critici din unele părți, în parte datorită convingerii că o singură injecție poate să nu ofere o imunitate adecvată”, a spus prof. Hunter.
„O lucrare recentă, pre-tipărită, neevaluată de colegi, bazată pe experiența Israelului, a analizat datele a 500.000 de persoane cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer. S-a raportat faptul că este posibil ca o singură doză să nu ofere o protecție adecvată. Dar am vazut o serie de deficienţe în modul în care au privit datele, inclusiv faptul că nu au încercat să estimeze eficacitatea vaccinului din ziua începând cu ziua 18. Acest lucru ar fi indicat mai bine eficacitatea unei doze unice de vaccin în cazul în care a doua doză ar fi întârziată cu până la 12 săptămâni”, a explicat prof. Hunter.
Un lucru neaşteptat a fost creşterea numărului de infectări în rândul celor care primiseră deja prima doză a vaccinului. Această creşetere a numărului de cazuri a fost observată în primele opt zile de la vaccinare, apoi numărul a scăzut.
„Surprinzător, incidența zilnică a cazurilor a crescut puternic după vaccinare până la aproximativ ziua opt – aproximativ dublându-se. Nu știm de ce a existat această creștere inițială a riscului de infecție, dar poate fi legată de faptul că oamenii sunt mai relaxaţi, mai puţin precauţi„, a spus Hunter.
„Am constatat că eficacitatea vaccinului a fost aproape zero cam până în ziua 14 după vaccinare. Dar, după ziua 14, imunitatea a crescut treptat zi de zi la aproximativ 90% în ziua 21 și apoi nu s-a mai îmbunătățit. Toate îmbunătățirile observate au fost înainte de administrarea celei de-a doua doze. Acest lucru arată că o singură doză de vaccin oferă o protecţie sporită, deși poate dura până la 21 de zile pentru a fi posibil acest lucru”, a completat prof Hunter.