STUDIU. Oamenii ştiau să facă focul încă din urmă cu un milion de ani

Strămoşii omului modern au învăţat să facă focul în urmă cu un milion de ani, cu aproximativ 300.000 de ani mai devreme decât se credea până de curând, au anunţat, luni, oamenii de ştiinţă care au examinat urmele unei vetre ce a fost descoperită într-o peşteră sud-africană, informează AFP.
Romania TV
03 apr. 2012, 10:58
STUDIU. Oamenii ştiau să facă focul încă din urmă cu un milion de ani

Până în prezent, antropologii nu reuşeau să se pună de acord în legătură cu epoca în care strămoşii noştri preistorici au descoperit mijlocul de a produce scântei pentru a aprinde un foc cu scopul de a-şi încălzi hrana şi pentru a se proteja de frig, se afirmă într-un studiu publicat în revista săptămânală americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Indicii ale unor astfel de activităţi au fost descoperite în Africa, Asia şi Europa, în timp ce primele dovezi admise până în prezent erau bucăţi de recipiente calcinate descoperite în Israel, care au fost datate în urmă cu 700.000 sau 800.000 de ani.

Fragmente de oase de animale arse şi ustensile din piatră care par şi mai vechi decât cele din Israel au fost descoperite în sedimentele din interiorul peşterii Wonderwerk din Africa de Sud, unde săpături anterioare au relevat deja dovezi importante ale prezenţei umane.

Oamenii de ştiinţă au găsit „cenuşa unor substanţe vegetale bine conservate şi fragmente de oase, depozitate pe suprafeţe bine delimitate şi amestecate cu sedimentele”, fapt care i-a făcut pe cercetători să presupună existenţa unor mici vetre în apropiere de intrarea în peşteră, au afirmat autorii studiului.

Anumite fragmente prezintă o decolorare la suprafaţă, efect tipic al unui foc controlat, nu al unui foc de origine naturală sau al unui alt fenomen de acelaşi tip.

„Analiza împinge cu 300.000 de ani în timp data la care focul a fost utilizat de om, ceea ce sugerează că strămoşii omului, încă de pe timpul lui homo erectus, puteau să fi inclus focul în modul lor de viaţă”, a declarat antropologul Michael Chazan de la Universitatea din Toronto, unul dintre coordonatorii proiectului.

Homo erectus este unul dintre cei mai vechi strămoşi bipezi ai lui Homo sapiens. Cu picioare lungi şi un creier mare, exemplarele de Homo erectus au populat Terra în urmă cu 1,8 milioane de ani, cu mult înainte de apariţia omului de Neanderthal.

„Stăpânirea focului s-ar putea să fi fost o cotitură majoră în evoluţia omului. Impactul hranei gătite este binecunoscut, dar impactul stăpânirii focului ar putea să atingă toate elementele societăţii umane. Contactele sociale din jurul unui foc de tabără ar fi putut deveni un aspect esenţial pentru ceea ce ne face să fim umani”, a explicat Michael Chazan.

Echipa internaţională care a realizat acest studiu a inclus cercetători de la Universitatea Boston (SUA), Academia de Ştiinţe Heidelberg (Germania), Universitatea Ebraică din Ierusalim (Israel), Universitatea Witwatersrand din Johannesburg (Africa de Sud) şi Universitatea din Toronto (Canada).

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia acuză Franța de încercări de dialog privind Ucraina, fără a implica Kievul
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)