Un studiu recent care a urmărit aproape 30.000 de adulți de-a lungul a 31 de ani a constatat o legătură strânsă între consumul de ouă și un risc crescut de apariție a bolilor de inimă. Riscul de îmbolnăvire și de deces a crescut pe măsură ce a crescut şi numărul de ouă consumate de participanți, ceea ce indică faptul că persoanele care consumă un număr mare de ouă îşi pun în pericol sănătatea pe termen lung.
Există multe diete care jonglează cu ouăle: unele presupun eliminarea completă a ouălor din alimentație, în timp ce altele recomandă doar consumul albuşurilor. Iar o a treia categorie de diete, cele cu conţinut scăzut de carbohidraţi, includ ouăle ca ingredient vital.
Unele cercetări mai vechi asociază consumul frecvent de ouă cu producerea accidentului vascular cerebral și cu apariţia bolilor de inimă. Un studiu recent a constatat, însă, că un consum moderat de ouă nu reprezintă un risc de accident vascular cerebral.
În fapt, toate problemele pornesc de la faptul că ouăle conţin o cantitate mare de colesterol. Aceasta poate fi de până la 200 mg într-un singur ou mare.
Un studiu de dată recentă realizat la Universitatea din Massachusetts Lowell a constatat că fiecare 300 mg de colesterol în plus față de 300 mg consumați zilnic a crescut riscul de apariție a bolilor de inimă și de deces cu 17 și, respectiv, 18 procente. Coautorul studiului, Katherine Tucker, atrage atenția asupra nevoii de echilibru în alimentație, explicând că este „rezonabil” să se mănânce mai multe ouă pe săptămână, dar că trebuie evitat consumul mai multor ouă în fiecare zi (cum ar fi în omleta de dimineață pe care o preparăm, de regulă, din mai mult de un ou).
Citeste si Cele mai nocive alimente pentru creier. Sfaturile neurochirurgului Vlad Ciurea
Consumate cu moderaţie, aceste alimente aduc beneficii nebănuite sănătăţii. Iată câteva dintre acestea:
2. Previn diabetul gestational si hipertensiunea de sarcina
3. Au un nivel ridicat de colesterol, dar nu afectează obligatoriu negativ colesterolul din sânge. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul. La ceilalți 30% („hiperrespondenții”), ouăle pot crește ușor colesterolul total și LDL.
4. Conțin colină, care ajută la construirea membranelor celulare și are un rol în producerea moleculelor de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții.
5. Conțin luteină și zeaxantină, antioxidanți cu beneficii majore pentru sănătatea ochilor.