Conform studiului, când vine vorbe de destinațiile alese, 4 români din 10 (39%) preferă să meargă în vacanță în afara țării, în timp ce doar 16% au declarat că vor pleca la mare în străinătate.
Alte destinații în care românii se vor relaxa în următoarele luni sunt muntele (25%) și orașele sau obiectivele turistice din țară (22%). De asemenea, 14% optează pentru vacanțe de tip circuit care presupun vizitarea mai multor locuri.
„Vacanțele sunt un beneficiu la care românii nu doresc să renunțe, de aceea un număr atât de mare dintre aceștia aleg să își petreacă zilele libere alături de familie și prieteni, departe de casă. În același timp, românii preferă în continuare concediile în țară din considerente financiare sau datorită proximității, având în vedere că tot mai multe destinații au devenit mai accesibile, în urma deschiderii de noi rute aeriene la nivel local”, spune Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.
Potrivit studiului, 64% dintre cei care pleacă în vacanță optează pentru mașina personală pentru a ajunge la destinație, în timp ce 20% preferă avionul și 15%, trenul. Tot mai mulți români au ales avionul ca mijloc de transport în comparație cu anul trecut (20% vs 15% în 2016).
În ceea ce privește persoanele cu care doresc românii să-și împartă concediul, 72% dintre aceștia vor pleca în vacanța de vară cu soțul/soția sau partenerul/a, în timp ce 32% și-l vor petrece cu copiii și 21%, cu prietenii. Se observă că anul acesta mai puțini români preferă compania prietenilor în vacanță: 21% față de 28% în 2016.
În plus, spre deosebire de anul trecut, un număr mai mare de români (43%) au ales destinația de vacanță cu cel puțin 3 luni înainte de plecare, comparativ cu doar 32% în 2016. Cele mai importante surse de inspirație în alegerea vacanței pentru această vară au fost: prietenii (52%), site-urile generale de pe internet (37%), site-urile de rezervări online (30%), rețelele de socializare (22%) și agențiile de turism (19%).
Totodată, în comparație cu anul trecut, mai mulți români s-au informat de pe site-urile de rezervări online (30% vs 22% în 2016) și rețelele de socializare (22% vs 17% în 2016), femeile apelând la canalele de social media într-o proporție mai mare ca bărbații (26% vs 18% bărbați).
Studiul a fost realizat online de către compania iSense Solutions pe un eșantion de 907 de respondenți, membri ai Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta între 18-65 ani, din mediul urban din România, iar culegerea datelor a fost realizată în luna mai 2017. Rezultatele au un grad de eroare de +/-3.25%, la un nivel de încredere de 95%.
iSense Solutions — The Modern Consumer Company folosește cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din România și oferă servicii integrate de marketing: cercetare, consultanță în marketing și comunicare, digital și vânzări.