Pentru cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19? Un studiu realizat de Reţeaua Regina Maria arată că, în cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate.
Datele studiului mai arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eșantionul de pacienți analizat a ajuns la o valoare îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat și poate indica protecția în fața virusului, potrivit Alephnews.ro.
O altă concluzie a fost aceea că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile.
Studiu mai arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficiența generală în fața bolilor. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în fața virusului rămâne puternic și asta dovedește eficiența vaccinului care poate proteja pacienții de forme severe și grave ale infecției.
Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a anunţat, marţi, că nu mai e „timp de ezitat” în privinţa vaccinării împotriva COVID-19 şi că România va demara administrarea celei de-a treia doze, precizând că aceasta ar putea începe chiar săptămâna viitoare.
„Luăm în considerare administrarea celei de-a treia doze în special în cazul persoanelor de peste 60 de ani, a celor cu imunosupresie şi a celor care sunt mai expuse prin natura profesiei, cum ar fi personalul medical. Administrarea cele de-a treia doze creşte eficienţa la 95%”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. Acesta a mai precizat că se lucrează deja la actualizarea plateformei de vaccinare pentru a fi pregătită pentru începerea administrării celei de-a treia doze.
„Persoanele care se prezintă pentru prima dată la vaccinare se pot prezenta în continuare direct în centrele de vaccinare, în timp ce pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platforma de programare”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.