STUDIU | Pereţii din plexiglas, inutili împotriva COVID. Aceştia chiar pot creşte riscul de transmitere a virusului

Pereții din plexiglas duc la o creştere a riscului de contaminare, decât la o reducere, arată un studiu realizat în şcolile din Statele Unite. Concluzia cercetării spulberă astfel iniţiativele celor care au instalat astfel de bariere de plastic în sălile de clasă din şcoli, magazine şi în mijloace de transport, în urmă cu un an, la momentul declanşării pandemiei COVID-19.
Razvan Mihalascu
21 mai 2021, 09:37
STUDIU | Pereţii din plexiglas, inutili împotriva COVID. Aceştia chiar pot creşte riscul de transmitere a virusului
foto: leparisien.fr

Experţii nu sunt convinşi că pereţii din plexiglas ar fi utili pentru a proteja împotriva răspândirii noului coronavirus. Studiul realizat recent în şcolile din Statele Unite arată că aceste bariere din plastic duc, mai degrabă, la o creştere a riscului de contaminare. Cercetătorii au analizat riscul răspândirii COVID-19, în funcţie de măsurile puse în aplicare în diferite spaţii.

Aceştia susţin că majoritatea restricţiilor impuse au avut un efect pozitiv pentru a limita răspândirea virsului, însă instalarea pereţilor de plexiglas în şcoli pare să fi avut efectul opus.

„Pereții perturbă fluxul de aer, creând zone moarte în care rămân particule fine. Ele nu sunt blocate de barierele din plastic”, a declarat Francis Allard, profesor emerit la Universitatea din La Rochelle și fost membru al Consiliului Superior al Sănătății Publice din Franța (HCSP), conform Le Parisien.

Citeşte şi: Monica Anisie vrea ca băncile să fie dotate „PEPSIglas”. Reacţia lui Victor Ponta: „Vanghelie ar fi bun de ministru”

Pereţii din plexiglas, mai puţin utili decât purtarea măştii

Profesorul emerit a explicat că este necesară analizarea diferiților factori de propagare a viersului pentru a stabili eficienţa pereţilor din plastic

„Primul risc – picăturile mari – atunci când scuipi sau strănuți. În acest caz, barierele sunt utile. Dar, purtând masca, riscul este de patru ori mai mic”, a afirmat profesorul.

Expertul susţine că pereţii din plexiglas ar putea deveni un factor de contaminare deoarece particulele fine rămân în suspensie. Acestea se acumulează în spatele plăcilor care perturbă circulația aerului.

„Ele pot rămâne în aer câteva ore și pot ocoli barierele”, a mai precizat Francis Allard, care a subliniat că există un „risc de contaminare a suprafeţei”.

Studiile anterioare relevau că pereții de plexiglas își justifică utilizarea „pentru a evita transmisia directă a aerosolilor atunci când distanța nu poate fi menținută”.

Achiziţii de milioane de euro pentru pereți din plexiglas în România

În februarie, minstrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa că şcoala va începe fără panouri despărțitoare din plexiglas, despre care a spus că „au fost o experiență nefericită nu numai în România, ci și în alte țări”.

Această „experinţă” a costat aproape un milion de euro, doar în Bucureşti, unde primăriile de sector sau direct școlile au cheltuit pe achiziții directe de panouri despărțitoare, scrie Buletin de Bucureşti.

Eliminarea „celebrelor panouri de plexiglas” din clase a fost anunțată ministrul Educației, cu titlu de exemplu de măsură care ar putea fi în pachetul de noi reguli de distanțare și protecție în școli, din Semestrul II, potrivit agenţiei Agerpres, citată de G4Media.ro.

Sorin Cîmpeanu spunea despre pereţii din plexiglas că „mai mult încurcă decât ajută”.

„O parte din prevederi se vor păstra, exigenţele se vor păstra, dar este clar că atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii. (…) Acele celebre panouri de plexiglas – între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, potrivit sursei citate.

Panourile de plexiglas au fost recomandate de Ministerul Sănătății și de Guvern, prin vocea premierului Ludovic Orban în vara lui 2020. Imediat școlile au început operaţiunea „plexiglas”, montând, de cele mai multe ori cu susținerea primarilor, panouri separatoare pe băncile din mii de săli de clasă.

Potrivit Edupedu, separatoarele au ajuns chiar în Ordinul comun al miniștrilor Educației (Monica Anisie) și Sănătății (Nelu Tătaru) nr 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, emis în 31 august 2020, reguli care s-au aplicat de la începutul anului școlar.

Citeşte şi: Achiziţii de 1,5 milioane de euro pentru rechizite şi separatoare de plexiglas la sectorul 5

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!