Cercetătorii de la Imperial College London au examinat datele a mii de persoane participante la studiul UK Biobank pentru a investiga tiparele de somn și cogniția. Ei au examinat legătura dintre durata somnului, calitatea somnului și cronotip – categorisindu-i în „matinali”, „nocturni” sau „intermediari” pentru cei care nu se încadrează în niciuna dintre cele două categorii.
Persoanele care au raportat între șapte și nouă ore de somn pe noapte au obținut cele mai bune rezultate la testele care au examinat inteligența, abilitățile de raționament, timpii de reacție și memoria.
Conform studiului, publicat în jurnalul BMJ Public Health, academicienii au descoperit că persoanele nocturne și cele clasificate ca fiind „intermediare” au avut „o funcție cognitivă superioară”.
„Studiul nostru a constatat că adulții care sunt în mod natural mai activi seara – ceea ce am numit ‘nocturni’ – tind să obțină rezultate mai bune la testele cognitive decât cei care sunt ‘matinali’„, a spus dr. Raha West, autorul principal al studiului, din Departamentul de Chirurgie și Cancer de la Imperial College London, potrivit SkyNews
Cercetătorii au analizat datele a aproape 27.000 de persoane, comparând performanțele lor la teste cu durata, tiparul și calitatea somnului raportate de aceștia.
Sexul feminin, înaintarea în vârstă și diagnosticarea cu angină, hipertensiune arterială și diabet par să „agraveze performanța cognitivă”, au spus cercetătorii.
Co-autorul studiului, profesorul Daqing Ma, de asemenea din Departamentul de Chirurgie și Cancer de la Imperial, a adăugat:
„Am constatat că durata somnului are un efect direct asupra funcției cerebrale și credem că gestionarea proactivă a tiparelor de somn este foarte importantă pentru a îmbunătăți și proteja modul în care funcționează creierul nostru. Ne-ar plăcea să vedem intervenții politice pentru a ajuta la îmbunătățirea tiparelor de somn în populația generală„, a adăugat profesorul.