STUDIU: Planctonul oceanic produce jumătate din cantitatea de oxigen a Terrei

Cel mai complet studiu realizat vreodată cu privire la plancton a fost lansat recent de oameni de știință din mai multe țări care au constatat că microorganismele sunt nu numai hrană pentru balene, ci dau și jumătate din producția de oxigen a planetei, informează yibada.com, citând studiul publicat în revista 'Science'.
Alina Costache
24 mai 2015, 12:51
STUDIU: Planctonul oceanic produce jumătate din cantitatea de oxigen a Terrei

În cadrul proiectului ‘Tara Ocean Project’, care a implicat 18 institute științifice din întreaga lume, cercetătorii au rămas la bordul goeletei ‘Tara’ pentru trei ani și jumătate, parcurgând 140.000 de kilometri. Ei au colectat probe de plancton din 210 locuri de pe planetă și au determinat distribuția microbilor, au urmărit interacțiunea planctonului și au efectuat analize genetice, potrivit Agerpres.

Planctonul se află la baza lanțului trofic marin, servind ca hrană pentru multe animale marine, între care și balenele albastre. Totodată, planctonul produce tone de oxigen prin fotosinteză, amintește sursa citată.

„Temperatura este cel mai important factor de mediu determinant pentru compoziția acestor comunități”, a declarat Chris Bowler, expert în genomică la Departamentul de Biologie al École Normale Supérieure și la National Center for Scientific Research din Franța, citat de New York Times care prezintă această cercetare.

Planctonul conține variate tipuri de organisme marine, cum sunt bacterii, virusuri, plante, larve de pește și animale. Chris Bowler a declarat că planctonul are multe funcții pe lângă a constitui hrana pentru balene. El a explicat că minusculul plancton reprezintă elementul esențial al „sistemului de susținere a vieții” pe Pământ. Prin intermediul procesului de fotosinteză planctonul oferă anual o mare parte din oxigenul de pe planetă.

Cu acest prilej, oamenii de știință au finalizat cel mai mare proiect de secvențiere a ADN realizat vreodată în domeniul științei oceanului și au identificat aproximativ 40 de milioane de gene de plancton, cele mai multe nedescoperite anterior.

Cercetătorii au descoperit aproximativ 40 de milioane de gene în straturile superioare ale oceanelor lumii. Pentru comparație, microbiomul uman din intestine conține aproximativ 10 milioane de gene, a precizat Shinichi Sunagawa de la European Molecular Biology Lab din Heidelberg, Germania, care a participat la redactarea studiului, scrie nytimes.com.

Bowler a explicat că planctonul îndepărtează dioxidul de carbon din atmosfera Pământului pe care, cu ajutorul fotosintezei îl convertește în carbon organic, iar acesta creează un scut împotriva microbilor, notează yibada.com.

Oamenii de știință au întâmpinat multe greutăți de navigație în timpul călătoriei lor cu scop științific, între care asigurarea protecției împotriva piraților din partea marinei franceze și blocarea în calota de gheață arctică a goeletei timp de 10 zile, potrivit Reuters.

Oamenii de știință au descoperit că cele mai multe dintre interacțiunile organismelor din plancton erau relații parazitare. De asemenea, ei au constatat o distribuție largă a microorganismelor virale în oceane.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Cinci zodii renasc din propria cenușă, tot ce ating se transformă în aur
Capital.ro
Marele prezentator al României s-a stins subit. Toți românii l-au iubit. Ne va lipsi mereu!
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Cătălin Botezatu a văzut cum este tratată Monica Gabor de Mr Pink și acum rupe tăcerea
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Luna plecărilor din televiziune. Două vedete au renunțat, deja, la emisiuni
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Ion a murit în Italia, fără ca familia să știe. Anunțul disperat, postat pe o rețea socială pentru repatrierea lui: „Nu știm cum să dăm de familia lui”
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu va da interdicție în România: Voi interzice din primul minut!
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunță măsuri pentru prevenirea consumului de droguri la tineri
MediaFlux
RUSIA, RĂZBOI TOTAL cu UE! DEZVĂLUIRI FĂRĂ PRECEDENT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!