STUDIU: Planctonul oceanic produce jumătate din cantitatea de oxigen a Terrei

Cel mai complet studiu realizat vreodată cu privire la plancton a fost lansat recent de oameni de știință din mai multe țări care au constatat că microorganismele sunt nu numai hrană pentru balene, ci dau și jumătate din producția de oxigen a planetei, informează yibada.com, citând studiul publicat în revista 'Science'.
Alina Costache
24 mai 2015, 12:51
STUDIU: Planctonul oceanic produce jumătate din cantitatea de oxigen a Terrei

În cadrul proiectului ‘Tara Ocean Project’, care a implicat 18 institute științifice din întreaga lume, cercetătorii au rămas la bordul goeletei ‘Tara’ pentru trei ani și jumătate, parcurgând 140.000 de kilometri. Ei au colectat probe de plancton din 210 locuri de pe planetă și au determinat distribuția microbilor, au urmărit interacțiunea planctonului și au efectuat analize genetice, potrivit Agerpres.

Planctonul se află la baza lanțului trofic marin, servind ca hrană pentru multe animale marine, între care și balenele albastre. Totodată, planctonul produce tone de oxigen prin fotosinteză, amintește sursa citată.

„Temperatura este cel mai important factor de mediu determinant pentru compoziția acestor comunități”, a declarat Chris Bowler, expert în genomică la Departamentul de Biologie al École Normale Supérieure și la National Center for Scientific Research din Franța, citat de New York Times care prezintă această cercetare.

Planctonul conține variate tipuri de organisme marine, cum sunt bacterii, virusuri, plante, larve de pește și animale. Chris Bowler a declarat că planctonul are multe funcții pe lângă a constitui hrana pentru balene. El a explicat că minusculul plancton reprezintă elementul esențial al „sistemului de susținere a vieții” pe Pământ. Prin intermediul procesului de fotosinteză planctonul oferă anual o mare parte din oxigenul de pe planetă.

Cu acest prilej, oamenii de știință au finalizat cel mai mare proiect de secvențiere a ADN realizat vreodată în domeniul științei oceanului și au identificat aproximativ 40 de milioane de gene de plancton, cele mai multe nedescoperite anterior.

Cercetătorii au descoperit aproximativ 40 de milioane de gene în straturile superioare ale oceanelor lumii. Pentru comparație, microbiomul uman din intestine conține aproximativ 10 milioane de gene, a precizat Shinichi Sunagawa de la European Molecular Biology Lab din Heidelberg, Germania, care a participat la redactarea studiului, scrie nytimes.com.

Bowler a explicat că planctonul îndepărtează dioxidul de carbon din atmosfera Pământului pe care, cu ajutorul fotosintezei îl convertește în carbon organic, iar acesta creează un scut împotriva microbilor, notează yibada.com.

Oamenii de știință au întâmpinat multe greutăți de navigație în timpul călătoriei lor cu scop științific, între care asigurarea protecției împotriva piraților din partea marinei franceze și blocarea în calota de gheață arctică a goeletei timp de 10 zile, potrivit Reuters.

Oamenii de știință au descoperit că cele mai multe dintre interacțiunile organismelor din plancton erau relații parazitare. De asemenea, ei au constatat o distribuție largă a microorganismelor virale în oceane.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'