Studiu: Politica Uniunii Europene în domeniul biocarburanţilor ne costă 10 miliarde de euro anual

Statele membre ale Uniunii Europene, care trebuie să facă faţă crizei economice, au cheltuit 10 miliarde de euro pentru susţinerea industriei biocarburanţilor în anul 2011, se arată într-un studiu al International Institute for Sustainable Development - IISD.
Cristina Dinu
18 apr. 2013, 11:20
Studiu: Politica Uniunii Europene în domeniul biocarburanţilor ne costă 10 miliarde de euro anual

Acest ajutor din bani publici  – egal cu suma necesară salvării Ciprului –  a fost necesar pentru a susţine volumul de 4,5% biocarburanţi, care trebuie să se regasească în mod obligatoriu în amestecul cu carburanţii clasici, conform prevederilor legislaţiei europene. Procentajul de biocarburanţi conţinut de carburanţii fosili comercializaţi în UE în 2011 este aproape egal cu cel din propunerea de îngheţare a ţintei pentru biocarburanţi – de 5%, până în anul 2020 – propusă de CE acum o jumătate de ani, transmite asociaţia Terra Mileniul III.

Studiul IISD arată că, dacă politica europeană în domeniul biocarburanţilor nu se va schimba, atingerea ţintei de 8,6% biocarburanţi, până în 2020, va necesita o subvenţie publică cumulată între 28,8 şi 33 miliarde de euro, în perioada 2014-2020.

Cercetările anterioare au demonstrat deja că politica europeană în domeniul biocarburanţilor nu contribuie la reducerea volumului de gaze cu efect de seră (GES) din transporturi, precizează asociaţia. Dacă s-ar lua în calcul emisiile datorate efectelor schimbării indirecte a destinaţei terenului (ILUC), atunci majoritatea biodieselului comercializat în momentul de faţă ar emite un volum mai mare de GES decât dieselul fosiliv.

Ştiam deja că politica UE în domeniul biocarburanţilor nu contribuie la combaterea schimbărilor climatice, însă acest studiu demonstrează că această politică nu ajută nici economia. Subvenţiile de 10 miliarde de Euro s-ar putea dubla dacă UE va insista să fie atinsă ţinta de 10% biocarburanţi, până în 2020. Statele Membre trebuie să ia în considerare faptul că limitarea volumului de biocarburanţi la nivelul actual va reduce nu doar emisiile, ci va aduce şi economisirea unor sume foarte importante de bani”, a declarat Nusa Urbancic, coordonator de programe pentru biocarburanţi în cadrul organizaţiei Transport&Environment.

Cifra de 10 miliarde de euro este o medie a estimatului ajutorului public de 9,3-10,7 miliarde de Euro din anul 2011. Această sumă reprezintă subvenţiile anuale acordate industriei biocarburanţilor, care includ scutiri de taxe (5,8 mld.), comercializarea obligatorie conform legislaţiei (318-736 milioane euro pentru etanol şi 3,1-4,1 miliarde euro pentru biodiesel) şi finanţarea cercetării şi dezvoltării (52 milioane euro).

Studiul „Biocarburanţii: cu ce preţ? O analiză a costurilor şi beneficiilor politicii UE în domeniul biocarburanţilor” (Biofuels – At What Cost? A review of costs and benefits of EU biofuels policies) evaluează valoarea ajutorului acordat comparat cu beneficiile aduse şi analizează care ar fi impactul financiar al realizării obiectivului de 10% biocarburanţi, până în 2020, din Directiva pentru Energie Regenerabilă (RED), în perioada 2014-2020.

Studiul, finanţat de IISD, BirdLife Europe, European Environmental Bureau (EEB) şi Transport&Environment, ajunge la concluzia că ajutorul acordat reprezintă peste 50% din beneficiile aduse de industria europeană a biocarburanţilor, beneficii estimate între 13 şi 16 miliarde de euro, în anul 2011.

Ajutorul anual depăşeşte, de asemenea, valoarea totală a investiţiilor în instalaţiile de producţie – făcute din anul 2004 până în prezent – investiţii care se cifrează la aproximativ 6,5 miliarde de euro. Acest lucru demonstrează că ajutorul acordat în prezent este ineficient pentru protejarea acestor investiţii.

Faustine Defossez, de la European Environmental Bureau afirmă că”industria de biocarburanţi pretinde că investiţiile din acest sector trebuie protejate cu orice preţ, însă subvenţiile anuale sunt mai mari decât investiţiile facute de producători în instalaţiile de producţie. Noi toţi plătim pentru a menţine în activitate o industrie ineficientă, în pofida faptului că această industrie nu furnizează nici efectele de mediu şi nici rezultatele economice aşteptate!”

Studiul indică, de asemenea, faptul că impunerea unor standarde mai stricte pentru emisiile autovehiculelor reprezintă o soluţie mult mai economică şi mai sigură din punct de vedere al mediului, de reducere a gazelor cu efect de seră provenite din transporturi. Dacă aceste 10 miliarde euro ar fi investite în autovehicule cu emisii reduse de carbon, volumul de CO2 s-ar reduce cu aproape 40Mt, iar subvenţiile ar fi compensate de reducerea importului de carburanţiv.

Politica europeană în domeniul biocarburanţilor este prea costisitoare, dacă o privim prin prisma rezultatelor de până acum. Guvernele statelor membre fac mari eforturi financiare pentru a subvenţiona o politică dependentă de importuri, care nici măcar nu face diferenţierea între impactul asupra mediului al diferitelor tipuri de biocarburanţi.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Fără pic de RUȘINE! Vedeta care a îndrăznit să iasă în public cu nurii la vedere! Imaginile sunt... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Acord pentru o viitoare pandemie! OMS a pregătit deja totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți