STUDIU: Prietenii pot influenţa stările de frică şi anxietate ale copiilor

Părinții ar putea avea mult de furcă pentru a gestiona modul în care copiii reacționează la lucrurile care îi sperie, însă potrivit unui nou studiu reacția copiilor în momentele de teamă ar putea fi influențată de prietenii lor, conform agenției Reuters.
Romania TV
30 ian. 2017, 19:14
STUDIU: Prietenii pot influenţa stările de frică şi anxietate ale copiilor

În cadrul unui experiment, cercetătorii au oferit unor copii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani informații despre niște animale „înfricoșătoare”. Eu au analizat modul în care copiii reacționează independent dar și după ce aceștia au discutat despre ce au văzut cu prietenii lor. După ce au vorbit cu prietenii lor, copii au avut tendința să își schimbe opiniile în funcție de reacțiile prietenilor lor față de animale, arată studiul.

Potrivit studiilor, copiii au tendința să-și aleagă prietenii care au trăsături comune cu ale lor și, de asemenea, pot prelua anumite trăsături de la aceștia, potrivit coordonatorului studiului Jinnie Ooi, cercetător psiholog la Universitatea East Anglia din Marea Britanie.

„În studiul nostru, există dovezi care indică faptul că prietenii au nivele similare de exprimare a anxietății și în ce privește reacțiile de teamă, chiar înainte ca ei să poarte o discuție, și că devin foarte asemănători în ce privește temerile lor după ce au discutat”, potrivit lui Jinnie Ooi.

Tulburările de anxietate reprezintă una din cele mai întâlnite boli mentale, afectând la un moment dat un adult din cinci, potrivit datelor U.S. National Institutes of Health. Simptomele apar pentru prima dată în copilărie.

Pentru acest studiu, 106 băieți și 136 fete cu vârste apropiate au completat chestionare pentru a măsura anxietatea și părerile lor despre teamă.

Apoi, participanților le-au fost arătate imagini cu două animale care nu le erau cunoscute — cuscusul comun (Spilocuscus maculatus) și pisica marsupială (Dasyurus maculatus) — marsupiale australiene. Cercetătorii au citit două versiuni diferite de informații despre aceste animale — o versiune neutră și o alta care le descria drept creaturi periculoase.

Cercetătorii au analizat modul în care copiii au perceput fiecare animal în parte, după care le-au cerut copiilor să discute despre aceste creaturi cu prietenii lor.

Pentru a vedea cum s-au simțit copiii după aceste discuții, cercetătorii le-au oferit hărți care aveau desenate animalele pe un traseu și au cerut copiilor să marcheze locul unde ar vrea ei să se afle în imagine. Copiii care au indicat pe hartă puncte îndepărtate în raport cu animalele au arătat astfel că au vrut să evite animalele, acest lucru indicând teama.

După ce au vorbit cu prietenii lor, copiii au avut tendința de a avea reacții de teamă similare cu ale prietenilor lor, au indicat cercetătorii în jurnalul Behaviour Research and Therapy.

Studiul a scos la iveală totuși anumite diferențe de gen. Când perechi de băieți au discutat despre animale, ei au avut tendința de a exprima o teamă mai mare față de animale. În schimb, perechile de fete au arătat o scădere semnificativă a sentimentului de frică.

Temerile copiilor nu au devenit obligatoriu mai pregnante atunci când au discutat despre ele cu prieteni apropiați și mai anxioși.

Studiul este destul de restrâns și nu demonstrează cât de mult influențează colegii sau prietenii sentimentul de frică comparativ cu alți factori precum familia sau genetica.

„Tulburările de anxietate din copilărie sunt cele mai des întâlnite forme de tulburări psihologice la copiii preadolescenți”, susține Jinnie Ooi. „Acest studiu are rolul de a contribui la prevenirea problemelor legate de anxietate, spre exemplu prin activități făcute la școală și de asemenea pentru a informa despre intervențiile de tratament într-un cadru clinic pentru tulburările de anxietate din copilărie”, potrivit cercetătoarei Jinnie Ooi.

Studiul a fost publicat în numărul din decembrie al jurnalului de specialitate Behaviour Research and Therapy.

Citeşte şi Un nou studiu arată o legătură între depresie şi mortalitatea de cancer

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cuvântul din limba română pe care mulți îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl auzi și tu de multe ori, cum se scrie, de fapt: obligator sau obligatoriu?
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
B1 TV: Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. Primele reacții
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță: Este o pierdere devastatoare pentru noi toți cei care am cunoscut-o!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Robert Habeck avertizează asupra posibilelor tarife comerciale ale lui Trump care ar putea viza Germania
MediaFlux
Cea mai cunoscută fotografie cu Mihai Eminescu. A fost făcuta la Praga și a devenit „imaginea” poetului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România