Studiu: productivitatea la locul de muncă scade pe timp de caniculă

Un procent important dintre români susțin că productivitatea la locul de muncă scade în zilele cu temperaturi ridicate. Ba mai mult, și nivelul de nervozitate crește în astfel de perioade.
Filip Stan
10 iul. 2024, 17:19
Studiu: productivitatea la locul de muncă scade pe timp de caniculă
Studiu: productivitatea la locul de muncă scade pe timp de caniculă

Românilor nu le mai vine să muncească atunci când afară este foarte cald iar acest lucru este demonstrat de un studiu care arată că peste 76% dintre români susţin că productivitatea la locul de muncă scade în zilele cu temperaturi ridicate. De asemenea, 71% se simt mai irascibili în astfel de perioade.

Citește și: Canicula face ravagii! 5.500 de oameni au avut nevoie de ajutorul medicilor de pe ambulanțe în Capitală, în doar câteva zile

Productivitatea la locul de muncă scade pe timp de caniculă

Când afară este prea cald, nu ne mai vine să facem nimic. Acest lucru se simte și la locul de muncă, unde productivitatea scade simțitor, după cum reconosc chiar angajații români.

„Jumătate dintre români (51%) afirmă că productivitatea lor la locul de muncă scade constant în zilele caniculare, în timp ce 25% observă această tendinţă ocazional, iar 24% niciodată. În funcţie de gen, se observă că bărbaţilor (27%) nu le este afectată sfera profesională niciodată de canicula în mai mare măsură decât femeilor (22%), această diferenţă evidenţiind o mai mare adaptabilitate în situaţii de stres termic în cazul bărbaţilor”, arată studiul citat care şi-a propus să afle mai multe detalii despre impactul caniculei asupra vieţii cotidiene a românilor, explică studiul conceput de Reveal Marketing Research.

Mai mult de o treime dintre români (37%) consideră că le este moderat dificil să se concentreze la sarcinile zilnice la locul de muncă, în timp ce 33% găsesc acest aspect uşor dificil. În același timp, 73% dintre respondenţi au observat că au nevoie de mai multe pauze în timpul programului de lucru în zilele caniculare, această tendinţă fiind pronunţată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani (82%).

În ceea ce priveşte condiţiile de muncă, 45% dintre români menţionează că angajatorii lor au implementat măsuri speciale pentru a gestiona canicula la locul de muncă, în timp ce 35% indică faptul că angajatorii lor nu au luat astfel de măsuri. Referitor la măsurile specifice pe care românii şi le-ar dori implementate la locul de muncă pentru a îmbunătăţi confortul în perioadele de caniculă, în topul preferinţelor se află asigurarea apei pentru angajaţi (57%), îmbunătăţirea ventilaţiei sau a aerului condiţionat (52%), posibilitatea de a lucra de acasă (49%), flexibilitate în programul de lucru (38%) şi posibilitatea de a avea mai multe pauze (36%).

În plus, 45% dintre români afirmă că zilele caniculare le afectează într-un mod moderat activităţile de timp liber, cum ar fi activităţile casnice şi exerciţiile fizice, în timp ce 23% consideră că le afectează foarte mult activităţile din sfera personală. Datele studiului evidenţiază şi impactul semnificativ pe care temperaturile ridicate îl are asupra stării emoţionale şi bunăstării mentale a românilor. Astfel, 48% dintre români declară că se simt constant mai irascibili sau nervoşi în zilele caniculare, în timp ce 23% observă această schimbare de stare ocazional.

De asemenea, 46% dintre români resimt ocazional oboseală sau epuizare în zilele foarte călduroase, iar 29% experimentează aceste stări foarte des. Femeile (41% comparativ cu 16% dintre bărbaţi) şi tinerii între 25-34 de ani (42%) sunt mai predispuşi să se simtă obosiţi sau epuizaţi foarte des, această diferenţă semnificativă putând fi atribuită factorilor biologici şi stilurilor de viaţă mai active, care pot face ca aceste segmente ale populaţiei să fie mai sensibile la efectele stresului termic.

Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, 7 din 10 români adoptă măsuri preventive împotriva perioadei caniculei pe care ţara noastră o traversează. 55% dintre români au experimentat simptome de insolaţie (dureri de cap, greaţă, ameţeli) în timpul caniculei, femeile fiind afectate într-o măsură mai mare (60%) comparativ cu bărbaţii (50%). De asemenea, 16% dintre respondenţi au declarat că au necesitat asistenţă medicală de-a lungul timpului din această cauză.

Pentru a evita efectele negative ale temperaturilor ridicate, 71% dintre români aleg să rămână în interior în orele de vârf, 67% poartă haine lejere şi deschise la culoare, 62% consumă multe lichide, în timp ce doar 31% dintre aceştia folosesc protecţie solară. În ceea ce priveşte alte modalităţi de a face faţă zilelor caniculare, datele studiului arată că 58% dintre români utilizează constant ventilatoare sau aparate de aer condiţionat pentru a se răcori, această practică fiind mai des întâlnită în mediul urban (68%) decât în mediul rural (42%).

În plus, 8 din 10 români preferă să stea la umbră atunci când sunt afară în zilele toride, demonstrând astfel o conştientizare crescută a importanţei protecţiei împotriva expunerii directe la soare. În ceea ce priveşte hidratarea, majoritatea românilor o menţin la un nivel constant în perioadele caniculare, bând apă la fiecare oră (43%) sau la un interval de 2-3 ore (31%)

„Îndreptându-ne atenţia către obiceiurile alimentare în perioadele caniculare, observăm că 68% dintre români declară că evită alimentele grele în aceste condiţii de disconfort termic, femeile manifestă o precauţie mai mare în acest sens (70% comparativ cu 65% în cazul bărbaţilor)”, mai arată studiul citat.

Referitor la preferinţele alimentare în perioadele caniculare, românii optează în principal pentru fructe şi legume (82%), mâncare gătită (41%) şi produse lactate (40%). La o privire mai atentă, observăm că persoanele mature peste 55 de ani se diferenţiază prin consumul mai frecvent de mâncare gătită (46%).

În ceea ce priveşte băuturile, cele mai populare sunt apa (86%), limonada (45%), sucurile naturale (30%) şi băuturile carbogazoase (29%). Analizând frecvenţa consumului de apă de către români, cei mai mulţi beau apă la fiecare oră (47%), în timp ce 31% la un interval de 2-3 ore, iar 21% doar când simt că le este sete.

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 24 – 28 iunie 2024 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban şi mediul rural. Mărimea eşantionului a fost de 1.005 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Citește și: Salariu de 100 € pe zi, pentru un loc de muncă ce nu necesită studii superioare

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
Playtech.ro
Se schimbă vremea în România. Vin ploile și vijeliile. Meterologii au emis cod galben
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
De ce-și ascund, de fapt, împăcarea Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Diana Șoșoacă: Prima transmiune live în Parlamentul European
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?