STUDIU – Reducerea timpului petrecut de copii în fața ecranelor îmbunătățește comportamentul și sănătatea mintală a acestora. Cât timp pe săptămână trebuie să aibă acces la telefon sau tabletă

Un nou studiu arată că reducerea drastică a timpului petrecut de copii în timpul liber pe ecran la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății mintale și comportamentului acestora în doar două săptămâni.
Mircea Filipescu
15 iul. 2024, 11:16
STUDIU - Reducerea timpului petrecut de copii în fața ecranelor îmbunătățește comportamentul și sănătatea mintală a acestora. Cât timp pe săptămână trebuie să aibă acces la telefon sau tabletă

Cercetarea, condusă de Dr. Jesper Schmidt-Persson de la Syddansk Universitet  (Danemarca), oferă o strategie puternică și aplicabilă pentru părinții preocupați de bunăstarea copiilor în noua eră digitală.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, a implicat 89 de familii cu 181 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între patru și 17 ani. Potrivit Digi 24, umătate dintre aceste familii au fost rugate să limiteze timpul petrecut pe ecran în timpul liber la maximum trei ore pe săptămână de persoană – o reducere dramatică față de media de șapte până la opt ore pe zi pe care mulți copii o petrec în mod obișnuit pe ecrane pentru divertisment.

Rezultatele au fost remarcabile. După doar două săptămâni (14 zile) de la acest regim de reducere a timpului petrecut pe ecran, copiii din grupul de intervenție au arătat îmbunătățiri semnificative în comportamentul lor general și în bunăstarea lor emoțională. Folosind un instrument de evaluare standardizat numit Chestionarul privind punctele forte și dificultățile (SDQ), cercetătorii au constatat că acești copii au înregistrat o scădere a dificultăților comportamentale echivalentă cu trecerea de la categoria „limită” la categoria „normală”.

Citește și: Perle BAC 2024. Ce au înțeles elevii de clasa a XII-a despre comunism și Nicolae Ceaușescu: „Soția lui nu a vrut”

Această îmbunătățire rapidă și substanțială este izbitoare având în vedere durata scurtă a studiului. Aceasta sugerează următorul lucru: chiar și o perioadă scurtă de reducere a timpului petrecut în fața ecranului poate avea beneficii măsurabile pentru sănătatea mintală a copiilor.

Cele mai notabile îmbunătățiri au fost observate în ceea ce privește simptomele de internalizare – cele legate de problemele emoționale și dificultățile cu colegii – și în comportamentul prosocial, care implică atenția și ajutorul față de ceilalți. Acest lucru indică faptul că reducerea timpului petrecut în fața ecranului îi poate ajuta pe copii să își proceseze mai bine emoțiile și să își îmbunătățească interacțiunile sociale.

Dr. Schmidt-Persson subliniază faptul că limita de trei ore se aplică în mod specific timpului petrecut pe ecran în timpul liber, fără a include utilizarea necesară a ecranului pentru școală sau teme. Această distincție este crucială, deoarece se concentrează pe moderarea utilizării ecranului în timpul liber, mai degrabă decât pe eliminarea întregului timp petrecut pe ecran.

Concluziile studiului sunt deosebit de relevante în peisajul digital actual, în care timpul petrecut de copii pe ecran a atins niveluri fără precedent. Studiile recente indică faptul că mulți copii și adolescenți petrec între șapte și opt ore pe zi pe ecrane doar pentru divertisment, fără a include timpul petrecut pe ecrane în scopuri educaționale.

Citește și: BACALAUREAT 2024. Când va avea loc sesiunea de toamnă și cine sunt elevii care se pot înscrie. Acte necesare și program

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Studiu: Diabetul zaharat de tip 2 poate fi inversat prin reducerea rezistenței la insulină
MediaFlux
Episcopia care organizează ”MISS CIMITIR”. Cine câștigă concursul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania