Cel puțin unul din cinci români nu reușește să economisească deloc, în timp ce aproape jumătate (aproximativ 50%) economisesc lunar, în cel mai bun caz, 500 de lei. Un studiu realizat de Revolut cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii arată că 10% dintre români declară că pun deoparte cel puțin 1.000 de lei pe lună, în timp ce unul din cinci români nu reușește să economisească deloc. Clienții Revolut care investesc în acțiuni și ETF-uri au un portofoliu mediu de 1.650 de euro, iar numărul lor a crescut cu 36 în ultimele șase luni față de începutul anului.
Citește și: Anunţ important pentru toţi clienţii Revolut. Cum poţi să-ţi multiplici banii de pe card
În timpul verii, mulți români cheltuiesc bani pe concedii și atracții turistice. Aproximativ 49% dintre români încep să economisească bani toamna, în timp ce 23% adoptă acest comportament tot timpul anului. Pentru 53% dintre români, investițiile reprezintă o modalitate de a economisi bani. Milenialii sunt cei mai interesați de investiții ca tactică de economisire, conform unui studiu realizat de Revolut cu privire la modalitățile de economisire utilizate de români. Acest studiu a implicat 1.000 de respondenți din România.
Toamna pare să fie momentul potrivit pentru mai mult de jumătate dintre români pentru a adopta un comportament financiar responsabil, în pregătirea sărbătorilor de iarnă, când analizează cele mai potrivite modalități de economisire. Conform studiului, 49% dintre respondenți încep să economisească în toamnă, iar 18% iau în considerare să pună bani deoparte mai ales pentru că au cheltuit prea mult în vacanțele de vară. De asemenea, 31% consideră că toamna este un moment potrivit pentru economisire, iar 23% economisesc pe tot parcursul anului, fără a ține cont de sezon.
Există, totuși, o minoritate de 6% care amână decizia de a economisi până în ianuarie, preferând să înceapă economiile odată cu noul an. Aproximativ 20% dintre români spun că nu reușesc să economisească deloc, iar 53% economisesc sub 500 de lei pe lună. În schimb, 10% declară că pun deoparte cel puțin 1.000 de lei lunar, cu cel mai mare procent în rândul celor cu vârsta între 25 și 34 de ani (12%).
Diferențele între bărbați și femei sunt evidente: 22% dintre femei nu economisesc nici măcar un leu (comparativ cu 18% în cazul bărbaților), majoritatea femeilor economisesc sub 250 de lei (32% comparativ cu 22% dintre bărbați), iar doar 7% dintre femei economisesc mai mult de 1.000 de lei lunar, față de 13% dintre bărbați.
Românii adoptă diferite metode de a economisi și a-și gestiona banii. Regula utilizată de cei mai mulți este cunoscută ca 50/30/20, în care 50% din venituri sunt alocate cheltuielilor obligatorii (cum ar fi chirie și utilități), 30% pentru cheltuieli de agrement (cum ar fi mesele în oraș sau întâlnirile cu prietenii), și 20% pentru economii și investiții.
Revolut oferă facilități pentru cei care doresc să economisească, inclusiv rotunjirea sumelor plătite cu cardul sau aplicația Revolut, economisirea unei sume fixe lunar într-un „Buzunar” special creat pentru strângerea de fonduri pentru viitoarele călătorii și vacanțe, precum și cashback de până la 5% la cumpărături de la brandurile preferate.
Citește și: Un braşovean a rămas fără 40.000 de euro din contul Revolut. ANAF anunţă mii de popriri pe cardurile Revolut