Studiu Revolut. În România, din 1,7 milioane de utilizatori de carduri Revolut, 140.000 au generat şi un card Revolut Junior destinat copiilor lor şi obicieiurilor de a economisi. Pentru ce economisesc românii bani atunci când vine vorba de nevoile copiilor lor, mai departe.
„Studiul World Values Survey ne confirmă ceea ce se vede și cu ochiul liber – românii nu pun mare preț pe educația financiară a copiilor. Dacă ne uităm la datele colectate în perioada 2017-2022, doar 27% dintre români considerau că economisirea banilor și acumularea de bunuri este una dintre calitățile de dezvoltat la copii.
Acest procent a tot scăzut, de la 52%, în perioada 2005-2009 la 39% în perioada 2010-2014 și a ajuns acum la 27%. Comparativ cu țările din jur, românii stau mai rău la acest capitol: 36,4% dintre vecinii bulgari au răspuns că este o calitate importantă pentru ei, iar în Ungaria procentul urcă la 40,8%”, arată studiul efectuat de Revolut în toate cele 36 de ţări/continente în care activează.
Studiu Revolut. Economiile sunt o preocupare, totuși, pentru familiile românilor, pentru că așa cum arată același studiu, 51,2% dintre cei chestionați au răspuns că au reușit, în ultimul an, să pună ceva bani deoparte, cât să treacă peste momentele dificile. Dar pe cât de greu punem bani deoparte, pe atât de ușor îi cheltuim. Suntem pe primele locuri atunci când vine vorba și de cheltuit o parte din economii (9,8%) sau chiar de cheltuit toate economiile și de luat bani cu împrumut (9,8%, primul loc).
În privința situației financiare generale a familiei, românii se află între primele 20 de națiuni care se declară satisfăcute de starea financiară a gospodăriei, cu o medie de 6,5 (din maximum 10 puncte), în condițiile în care pe primul loc se află Kirghistan, cu valoarea medie de 7,6, iar prima națiune europeană este cea olandeză (pe locul al treilea) cu media 7,3.
Citeşte şi: Studiu Harvard: 5 obiceiuri simple care prelungesc viaţa cu un deceniu
Educația, o valoare tot mai ”palidă” în societatea românească
Studiu Revolut.O altă valoare pe care românii o cotează tot mai puțin, de la un val la altul al acestui studiu, este educația. Una dintre întrebările studiului – dacă românii sunt îngrijorați de faptul că nu ar putea oferi o bună educație copiilor – ne arată că educația nu mai este una dintre grijile românilor. Dacă în anii 2010-2014, cei mai mulți români răspundeau ”foarte mult” la această întrebare (28%), în perioada 2017-2022 răspunsul cel mai des auzit a fost ”deloc” (31%). Situații similare se mai înregistrează în Australia și Argentina (29%), în timp ce țara europeană cu un scor apropiat de al nostru, la același răspuns ”deloc”, este Grecia (37%). În aceste condiții, am putea spune că educația trebuie căutată și în altă parte, în societate, în grupul de prieteni, în interacțiunile sociale din afara școlii. Dar bazele se pun tot în familie.
Conform rezultatelor agregate și anonimizate prezentate de Revolut în studiul menționat, 50% dintre respondenții din România spuneau că le-ar acorda copiilor sume suplimentare pentru diverse ocazii speciale, cum ar fi aniversarea. 51% dintre respondenți considerau că între 6 și 10 ani este vârsta potrivită pentru ca un copil să înceapă să își administreze banii (comparativ cu 49% la nivel european), iar 57% dintre respondenți declarau că au un cont separat de economii pentru copii.
Tehnologia, locul cel mai potrivit pentru a învăța copiii să dispună de bani cu măsură
Studiu Revolut. În ciuda schimbărilor rapide din societate, accelerate de tehnologie și de contextele dificile din ultimii ani, anumite deziderate individuale nu se modifică la fel de rapid. Părinții își doresc ca urmașii lor să fie mai pricepuți la a face bani, a strânge bani și a-i investi cu cap.
De exemplu, 76% dintre respondenții din România își doresc ca cei mici să învețe, în primul rând, să economisească bani. Acest procent ne plasează destul de aproape de media europeană – 78% dintre părinții incluși în studiul Revolut considerând că economisirea este cel mai important comportament pe care ar trebui să îl dobândească cei mici. Pe locul al doilea la nivel european se situează bugetarea (70%), în timp ce la nivel național, pe locul al doilea între comportamentele dezirabile se află tot alcătuirea unui buget (59%).
O altă constatare este aceea că tot mai mulți părinți se folosesc de tehnologie, cum este și cazul aplicației Revolut Junior, pentru a-i recompensa pe copii pentru îndeplinirea cu succes a unor sarcini pe care le știm cu toții din propria experiență, din copilărie. Dacă pe vremuri copiii primeau bani pentru pușculiță pentru lecturile și temele suplimentare săptămânale sau pentru că ajutau în casă cu ordinea în cameră, curățenia sau spălatul vaselor, acum aceste activități pot fi recompensate cu ajutorul aplicațiilor financiare, cum este și Revolut Junior. În România, unde Revolut are peste 1,7 milioane de clienți, există aproape 140.000 de utilizatori de conturi Revolut Junior.
Contul Junior este o extensie a contului părintelui, iar adultul are deplin control asupra modului în care resursele financiare din acesta sunt utilizate de către beneficiarul final, copilul. Revolut Junior este valabil pentru utilizatorii din Marea Britanie, Spațiul Economic European, Statele Unite ale Americii, Singapore și Australia.
La ce vârstă ar trebui un copil să aibă acces la un card?
Citeşte continuarea pe Economica.net.