Studiu: România, pentru al patrulea an lider regional la numărul de modificări legislative

România este pentru al patrulea an consecutiv lider regional la numărul de modificări legislative, cu 280 de legi din totalul de 1.040 adoptate în perioada 1 august 2016 – 1 august 2017 în şase ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit studiului AcTrend 2017 realizat de Grayling.
Romania TV
15 dec. 2017, 11:55
Studiu: România, pentru al patrulea an lider regional la numărul de modificări legislative

Clasamentul se menţine neschimbat faţă de ultimii doi ani, cu Polonia (220 de legi) pe locul al doilea, urmată de Ungaria (200 de legi).

Comparativ cu anul trecut, rezultatele cercetării arată o scădere moderată, cu 5,3%, a numărului total de legi adoptate la nivel regional, respectiv 1.040 de modificări legislative adoptate în cele şase ţări din ECE în decursul celor 12 luni. Numărul legilor adoptate a scăzut după ce, timp de trei ani consecutiv, a înregistrat o creştere constantă. România se menţine pentru al patrulea an consecutiv pe prima poziţie, înregistrând o scădere faţă de anul trecut uşor peste media regiunii (6,3%). Faţă de perioada 2013/2014, numărul legilor adoptate în România a crescut cu 9%.

Cea mai mare scădere în perioada analizată s-a înregistrat în Bulgaria, unde numărul legilor adoptate a scăzut cu 46%, pe fondul unei instabilităţi politice prelungite generate de alegerile parlamentare, instabilitate care a afectat evoluţia firească a procesului legislativ.

Aproape jumătate (45%) din legile adoptate (468 din 1.040) au avut un impact direct asupra companiilor, în timp ce mai bine de o treime dintre acestea au afectat mediul de afaceri în general (36% din 468 de legi). Spre deosebire de anii anteriori, când sectorul financiar a fost cel mai reglementat domeniu, în 2016-2017 majoritatea legilor adoptate cu impact asupra companiilor au afectat sectorul serviciilor (14%), agricultura (12%) şi sănătatea (11%), în vreme ce sectorul financiar a căzut pe poziţia a patra (10%). La nivel de regiune, sectoarele cel mai puţin afectate au fost IT&C şi sectorul energetic.

În România, din totalul de 280 de legi, peste jumătate (157) au avut impact asupra altor domenii decât cel al afacerilor: educaţie, cultură, social, administraţie, justiţie etc. 123 legi au afectat direct companiile, iar aproape jumătate dintre acestea (50) au avut impact asupra mediului de afaceri în general (legi referitoare la bugetul statului, codul fiscal, concurenţă, achiziţii publice, etc). Ca la nivel de regiune, cele mai afectate sectoare au fost serviciile, agricultura, sănătatea, sectorul financiar, industria, energia, sectorul IT&C.

Ca în anii precedenţi, cea mai mare parte a legilor au fost iniţiate de guverne (76,7% faţă de 72,2% în 2015/2016).

Pe de altă parte, comparativ cu anul trecut, cei mai productivi parlamentari au fost cei din România (36%) şi Bulgaria (26%), în timp ce Polonia a înregistrat o scădere de 30%, valul de modificări legislative care a marcat anul trecut atenuându-se după alegeri. În România, numărul legilor iniţiate de parlamentari cu impact asupra afacerilor a crescut pentru al treilea an consecutiv, dublându-se faţă de perioada 2013/2014.

România înregistrează de departe cel mai mare procent de legi adoptate prin procedură extraordinară (49%), de cinci ori mai mare decât următorul clasat, Slovacia (9,5%).

La nivel de ECE, 17,7% din modificările legislative cu impact asupra activităţii companiilor au fost adoptate prin procedură extraordinară, în uşoară scădere faţă de anul trecut. Contrar tendinţei regionale, în România s-a înregistrat o uşoară creştere (54,7% faţă de 51,6% în 2015/2016), după scăderea din perioada 2015/2016.

Interesul mass-media faţă de legile nou adoptate a scăzut la 33,1%, de la 48,5% anul trecut. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Slovacia (42%) şi Polonia (28%). Singura creştere semnificativă (27%) a fost constatată în Cehia, unde 2017 este an electoral.

„Întotdeauna este interesant să observi modul în care alegerile sau preluarea Preşedinţiei CE influenţează activitatea aparatului legislativ. În ultimele 12 luni au avut loc alegeri în Bulgaria, România şi Cehia, ceea ce a avut un impact puternic asupra numărului de legi şi procedurii legislative în general. Aşteptăm să vedem ce ne rezervă lunile următoare, când electoratul din Ungaria este aşteptat la urne, Cehia se va pregăti pentru alegerile prezidenţiale, iar Bulgaria va prelua preşedinţia CE”, a declarat Peter Fecko, director general în cadrul Grayling CEE.

Raportul AcTrend a fost realizat de Grayling în Europa Centrală şi de Est şi a analizat legile adoptate în perioada 1 august 2016 – 1 august 2017 în şase ţări din ECE (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia). Au fost folosite datele publice disponibile pe site-urile forurilor legislative, iar raportul acoperă exclusiv legile adoptate de către Parlament. În ceea ce priveşte reflectarea în presă, nu a fost făcută o analiză cantitativă pentru fiecare lege adoptată. Dacă o lege a generat un articol într-una dintre cele mai respectate sau citite publicaţii, aceasta a fost considerată ca fiind o modificare legislativă care a generat un interes „semnificativ” în mass-media.

Grayling este o agenţie de comunicare care are 31 de birouri în 22 de ţări europene. Grayling face parte din Huntsworth Plc., un grup internaţional de consultanţă cu sediul în Londra şi cotat la Bursa de Valori din Londra.

DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Spynews
Răsturnare de situație în cazul morții lui Andrei Versace! Ce s-a găsit în corpul influencerului. Rezultatele INML contrazic tot ce se știa
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Se construiește, într-un final, un nou lot din autostrada pe care o așteaptă sute de mii de români. Va avea 30 de poduri și pasaje și va face legătura cu alte drumuri de mare viteză
Capital.ro
George Simion, arestat?! Liderul AUR a anunțat personal: N-o să mai fiu...
Playtech.ro
Afacerea „Carnet de CEC”, în 2025. Obiectul din comunism se vinde acum cu mii de lei
DailyBusiness
Val de petiții online după alegerile prezidențiale. Anularea scrutinului, arestarea lui George SImion și Călin Georgescu, scoaterea AUR în afara legii și retragerea cetățeniei române pentru cetățenii moldoveni, câteva dintre cereri
Adevarul
Captură uriașă pe o autostradă din Germania: români opriți cu portbagajul plin de bunuri furate
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Fiica lui Mihai Albu, prezentă la cununia civilă a tatălui ei! Mikaela a făcut declarații emoționante
Spynews
Dana Badea a rugat livratorul care i-a adus mâncare să se dezbrace și l-a băgat în dormitor. Ce s-a întâmplat după ce bărbatul a acceptat / VIDEO
Evz.ro
Atentat șocant în Germania. Oameni înjunghiați în stradă
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
El este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Acesta era un afacerist cunoscut în oraș
Cancan.ro
Chinurile în care a murit Olivia, românca de 36 de ani din Belgia. Ce i-a făcut iubitul ei român de 42 de ani: 'De neconceput'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cutremur total. Dragnea aruncă bomba după alegeri: A fost păcălit, n-a înțeles ce rol a avut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Donald Trump amenință UE cu tarife vamale de 50% de la 1 iunie. Apple, vizată de tarife de 25%
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce spune Nicușor Dan despre un viitor premier dat de PSD