STUDIU – Românii petrec mai mult timp în trafic pentru a ajunge la mall în 2024. Generația Z preferă transportul în comun pentru a merge la cumpărături, iar cei mai în vârstă rămân la mașina personală

Timpul petrecut de români în mall a crescut considerabil față de anii trecuți, în contextul în care și timpul petrecut în trafic este mai mare, dar și distanța pe care sunt dispuși să o parcurgă în centrele comerciale.
Alina Costache
12 sept. 2024, 10:24
STUDIU - Românii petrec mai mult timp în trafic pentru a ajunge la mall în 2024. Generația Z preferă transportul în comun pentru a merge la cumpărături, iar cei mai în vârstă rămân la mașina personală
Cât timp petrec românii în trafic pentru a ajunge la mall

Potrivit unui studiu realizat de companie de publicitate indoor Brand Manager, românii aleg să-și facă în continare cumpărăturile în mall, ba chiar petrec mai mult timp în centrele comerciale decât în anii trecuți, chiar dacă sunt nevoiți să stea mai mult timp în trafic și să parcurgă distanțe mai mari.

Potrivit studiului, pe măsură ce orașele se extind, crește și populația, și chiar dacă distanțele sunt mai mari, numărul vizitelor la mall continuă să crească semnificativ, la fel și timpul petrecut în centrele comerciale.

Citește și: Parkside ajunge în magazinele Lidl și costă doar 25 de lei. Acestea vor ajunge pe rafurile magazinelor începând cu data de 12 septembrie.

Acest lucru este complet opus cu ceea ce se întâmplă în unele țări din Europa, precum Germania, Spania și Itaia, unde interesul pentru cumpărăturile în zona centrelor comerciale începe să scadă, deoarece hipermarketurile mari și centrele mici, cele mai multe dintre acestea învechite, sunt abandinate sau reutilizate.

„Creșterea timpului petrecut în mall sugerează o schimbare în comportamentul consumatorilor, care își alocă tot mai mult timp pentru a explora diverse opțiuni, a se bucura de activități recreative sau a participa la evenimente organizate acolo. Urbanizarea și expansiunea rețelelor de mall-uri au creat un mediu propice pentru dezvoltarea brandurilor”, a declarat Georgian Drăghici, director comercial al Brand Management.

Gen Z folosește transportul în comun pentru a ajunge la mall

Potrivit studiului realizat în prima jumătate a acestui an, există schimbări evidente în comportamentul de transport al românilor în drum spre mall-uri.

În aprilie 2023, drumul până la mall dura în medie 28 de minute, însă, în mai 2024, indicatorul a crescut cu 39%, ajungând la 39 de minute. A crescut considerabil și tmpul petrecut în mall de români, cu peste 9%, de la 130 de minute la 142 de minute.

Situația actuală poate fi explicată, dincolo de lucrările de infrastructură, și prin faptul că în prima jumătate a anului a crescut atât numărul de înmatriculări de mașini second-hand (+22,7%), dar și cele de mașini noi (+12).

În ceea ce privește mijloacele de transport alese pentru deplasarea către centrele comerciale, numărul celor care aleg să meargă cu mașina personală/de serviciu/personală a crescut destul de mult. Dacă în 2023 procentul era de doar 45%, în mai 2024 a ajuns la 58%.

Pe locul al doilea în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de mijloace de mobilitate pentru a ajunge la mall se află transportul public, cu 23%, în scădere față de aprilie 2023, când indicatorul era de 29%. Pe locul trei este mersul pe jos, cu 16%, în scădere de la 21% în 2023.

Citește și: Legumele și fructele s-au scumpit la începutul toamnei. Murăturile vor fi mai puține decât anul trecut

Cei care folosesc cel mai des mașina sunt bărbații (65%), în timp ce femeile și cei din generația X preferă mersul pe jos.

Generația Z optează în proporție de 34% pentru transportul public, lucru care reflectă interesul tinerilor pentru protecția mediului și sustenabilitate.

Românii sunt dispuși să parcurgă distanțe mai lungi, cuprinse între 9 și 17 kilometri. În 2024, distanța medie până la mall a crescut cu un kilometru, ajungând la 12 kilometri. Timpul petrecut pentru a ajunge la mall este de 44 de minute.

Principalul motiv pentru vizitele în mall sunt cumpărăturile (89%). Acest procent a crescut considerabil în fiecare an, asta probail și datorită eliminării restricțiilor din perioada pandemiei.

Perspectivele sale sunt pozitive petnru regiunea noastră, inclusiv România având în vedere că, până în 2025, se estimează o creștere de 6% a centrelor comerciale, comparativ cu un avans de doar 2% preconizat în Europa de Vest.

Studiul a fost realizat la comanda Brand Management de către Reveal Marketing Research și s-a desfășurat online în perioada 10 – 19 mai 2024, pe un eșantion de peste 800 de respondenți. Marja de eroare este +/-3,5% la un nivel de încredere de 95%.

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Locul din România pe care trebuie să-l vizitezi în această toamnă. I se spune mica Romă
Capital.ro
Rusia avertizează: Suntem gata să folosim arme nucleare
Playtech.ro
Adelina Chivu și Mihai Morar prezintă X Factor România. Bruneta se întoarce la TV, după 16 ani de pauză
DailyBusiness
Finanțele României, în alertă! Economistul-șef BCR dezvăluie măsura care ar putea PREVENI catastrofa economică
Adevarul
Analiza primului interviu comun al șefilor CIA și MI6. De ce sunt atât de optimiști cu privire la victoria Ucrainei?
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Parfumul perfect în funcție de zodie. Ce ți se potrivește cel mai bine
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
'Ca la o zdreanță!' Anca Țurcașiu o face praf pe iubita lui Victor Slav
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Filmul crimelor „trase la indigo”, din Constanța. Descoperirea făcută de anchetatori în buzunarul Denisei, una dintre tinerele ucise de Șacalul
Capital.ro
Se schimbă harta Europei. Planul propus de Ungaria: UE are nevoie de prospețime
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Adolescenți din Prahova cercetați după furtul unei mașini și provocarea unui accident
MediaFlux
DOLIU PREZIDENȚIAL! A MURIT fostul PREȘEDINTE! Dumnezeu să-l ierte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...