Potrivit unui studiu realizat de companie de publicitate indoor Brand Manager, românii aleg să-și facă în continare cumpărăturile în mall, ba chiar petrec mai mult timp în centrele comerciale decât în anii trecuți, chiar dacă sunt nevoiți să stea mai mult timp în trafic și să parcurgă distanțe mai mari.
Potrivit studiului, pe măsură ce orașele se extind, crește și populația, și chiar dacă distanțele sunt mai mari, numărul vizitelor la mall continuă să crească semnificativ, la fel și timpul petrecut în centrele comerciale.
Acest lucru este complet opus cu ceea ce se întâmplă în unele țări din Europa, precum Germania, Spania și Itaia, unde interesul pentru cumpărăturile în zona centrelor comerciale începe să scadă, deoarece hipermarketurile mari și centrele mici, cele mai multe dintre acestea învechite, sunt abandinate sau reutilizate.
„Creșterea timpului petrecut în mall sugerează o schimbare în comportamentul consumatorilor, care își alocă tot mai mult timp pentru a explora diverse opțiuni, a se bucura de activități recreative sau a participa la evenimente organizate acolo. Urbanizarea și expansiunea rețelelor de mall-uri au creat un mediu propice pentru dezvoltarea brandurilor”, a declarat Georgian Drăghici, director comercial al Brand Management.
Potrivit studiului realizat în prima jumătate a acestui an, există schimbări evidente în comportamentul de transport al românilor în drum spre mall-uri.
În aprilie 2023, drumul până la mall dura în medie 28 de minute, însă, în mai 2024, indicatorul a crescut cu 39%, ajungând la 39 de minute. A crescut considerabil și tmpul petrecut în mall de români, cu peste 9%, de la 130 de minute la 142 de minute.
Situația actuală poate fi explicată, dincolo de lucrările de infrastructură, și prin faptul că în prima jumătate a anului a crescut atât numărul de înmatriculări de mașini second-hand (+22,7%), dar și cele de mașini noi (+12).
În ceea ce privește mijloacele de transport alese pentru deplasarea către centrele comerciale, numărul celor care aleg să meargă cu mașina personală/de serviciu/personală a crescut destul de mult. Dacă în 2023 procentul era de doar 45%, în mai 2024 a ajuns la 58%.
Pe locul al doilea în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de mijloace de mobilitate pentru a ajunge la mall se află transportul public, cu 23%, în scădere față de aprilie 2023, când indicatorul era de 29%. Pe locul trei este mersul pe jos, cu 16%, în scădere de la 21% în 2023.
Citește și: Legumele și fructele s-au scumpit la începutul toamnei. Murăturile vor fi mai puține decât anul trecut
Cei care folosesc cel mai des mașina sunt bărbații (65%), în timp ce femeile și cei din generația X preferă mersul pe jos.
Generația Z optează în proporție de 34% pentru transportul public, lucru care reflectă interesul tinerilor pentru protecția mediului și sustenabilitate.
Românii sunt dispuși să parcurgă distanțe mai lungi, cuprinse între 9 și 17 kilometri. În 2024, distanța medie până la mall a crescut cu un kilometru, ajungând la 12 kilometri. Timpul petrecut pentru a ajunge la mall este de 44 de minute.
Principalul motiv pentru vizitele în mall sunt cumpărăturile (89%). Acest procent a crescut considerabil în fiecare an, asta probail și datorită eliminării restricțiilor din perioada pandemiei.
Perspectivele sale sunt pozitive petnru regiunea noastră, inclusiv România având în vedere că, până în 2025, se estimează o creștere de 6% a centrelor comerciale, comparativ cu un avans de doar 2% preconizat în Europa de Vest.
Studiul a fost realizat la comanda Brand Management de către Reveal Marketing Research și s-a desfășurat online în perioada 10 – 19 mai 2024, pe un eșantion de peste 800 de respondenți. Marja de eroare este +/-3,5% la un nivel de încredere de 95%.