Studiu: Sărăcia şi lipsa locurilor de muncă sunt cele mai acute probleme ale României

Sărăcia, condiţiile oferite de sistemul medical şi lipsa locurilor de muncă reprezintă problemele sociale care trebuie să aibă prioritate pe lista domeniilor care necesită rezolvare, potrivit unui studiu realizat de EXACT Cercetare şi Consultanţă şi compania WaveTreeZero.
Filip Stan
18 feb. 2017, 15:36
Studiu: Sărăcia şi lipsa locurilor de muncă sunt cele mai acute probleme ale României

Potrivit studiului, 75% din români consideră că problemele sociale ce ţin de sărăcie, precum lipsa locurilor de muncă în anumite zone, acces limitat la educaţie în zonele sărace şi condiţiile oferite de sistemul medical românesc sunt cele care trebuie să aibă prioritate pe lista domeniilor care necesită rezolvare.

Pe locul al doilea sunt situate problemele ce ţin de drepturile angajaţilor, precum dreptul la concediul de odihnă şi concediul medical, cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave şi problematice – cu un procent de 29% – şi probleme ce ţin de drepturile omului – cu un procent de 18%.

Cu procente mult mai mici, de 8-9%, temerile legate de încălzirea globală şi alte probleme ecologice, inegalitatea de gen şi drepturile animalelor se situează pe următoarele locuri în lista domeniilor prioritare de rezolvat în România, arată Mediafax.

Citeşte şi: Peste o treime din populaţia României trăia în sărăcie, în 2015. Situaţia bătrânilor s-a îmbunătăţit în ultimii 10 ani

Persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani oferă aceeaşi prioritate problemelor sociale, cu câteva diferenţe: pentru tineri, sunt mai importante problemele ce ţin de sistemul medical (73%) comparativ cu cele legate de sărăcie (66%). De asemenea, aceste persoane acordă o prioritate mai mare cazurilor sociale grave (30%), comparativ cu problemele ce ţin de drepturile angajaţilor (24%), potrivit studiului citat.

Comparativ cu populaţia de 15-60 de ani, tinerii din România prioritizează mai mult problemele legate de drepturile animalelor (15%), inegalitatea de gen (13%) şi încălzirea globală sau alte probleme ecologice (12%), aliniindu-se astfel mai mult cu preocupările pe care le au tinerii din alte ţări. Problemele care ţin de drepturile omului sunt considerate mai puţin o prioritate pentru tineri (doar 8%).

Potrivit studiului, 80% din români menţionează că aruncă gunoiul doar în spaţii special amenajate, 71% folosesc becuri economice chiar dacă sunt mai scumpe, 71% achiziţionează electrocasnice de clasă energetică A, 69% refolosesc pungile de plastic ca pungi de gunoi sau pentru cumpărături, 67% recurg la folosirea serviciului de emitere online a facturilor pentru a evita risipa de hârtie, 60% economisesc apa la treburile casnice, şi 53% recurg la utilizarea eficientă a energiei electrice.

Datele au fost obţinute printr-un studiu cantitativ şi unul calitativ. Cel cantitativ, online, a fost realizat în luna ianuarie 2017, pe un eşantion de 400 de respondenţi, cu vârsta de 15-60 de ani din mediul urban. Potrivit autorilor studiului, eroarea de eşantionare este de +/-4.9%.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație