”Măcelarii, comercianţii de fructe, legume şi brânzeturi sunt printre cei care au înregistrat cele mai mari vânzări după perioada de izolare şi este probabil ca această tendinţă să se menţină şi în continuare”, arată studiul realizat de Mastercard.
63% dintre românii care au ieşit la cumpărături după perioada de carantină au declarat că au încercat să achiziţioneze produse de la comercianţii locali pentru a-i ajuta să-şi revină. 62% dintre respondenţi spun că intenţionează să cumpere în continuare de la magazinele locale.
44% dintre cei chestionaţi au declarat că vor consuma şi pe viitor de la localurile din apropierea casei pentru a le ajuta să-şi revină financiar. 19% dintre români au declarat că au mers la un restaurant local pentru a plasa o comandă la pachet, odată ce acesta şi-a deschis uşile pentru livrare.
”Şi saloanele de coafură şi frizerie se numără printre acele afaceri care estimează creşteri ale activităţii, 47% dintre cei chestionaţi afirmând că au aşteptat redeschiderea salonului local, în loc să apeleze la ajutorul familiei sau prietenilor pentru o tunsoare”, arată studiul.
Citeşte şi Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în luna iunie. Inflaţia a crescut la 2,6%
”Perioada pe care o traversăm a schimbat modul în care românii îşi achiziţionează produsele şi serviciile de care au nevoie, aceştia orientându-se şi către surse locale de încredere, şi, totodată, a determinat o creştere semnificativă a cumpărăturilor online şi a celor contactless, oamenii fiind mult mai conştienţi că mijloacele digitale de plată le oferă siguranţă, rapiditate şi confort. De asemenea, magazinele şi comunităţile locale joacă un rol important în furnizarea de bunuri şi servicii, în repornirea economiei, precum şi în sprijinirea localnicilor şi în stimularea spiritului comunităţii. Sperăm ca această perioadă dificilă să contribuie la construirea unei relaţii între oameni şi comercianţii locali şi la menţinerea acesteia, chiar şi pe măsură ce viaţa va reveni la normal”, a declarat Cosmin Vladimirescu, country manager Mastercard România şi Croaţia, potrivit sursei citate.
În topul afacerilor locale care estimează creşteri ale vânzărilor în perioada post-izolare sunt: comercianţii de fructe şi legume; comercianţii de brânzeturi; măcelariile; saloanele de coafură/frizerie; magazinele independente de haine; brutăriile; magazinele de bricolaj/hardware; librăriile independente; magazinele de cadouri; cafenelele locale.