STUDIU Simptomul care anunţă demenţa cu 16 ani înainte de instalarea bolii

Persoanele predispuse să dezvolte demenţă se pot confrunta cu un simptom care se poate manifesta cu 16 ani înainte de instalarea bolii - durerea în corp, arată un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Paris şi întins pe 27 de ani.
Oana Anghel
28 sept. 2021, 09:59
STUDIU Simptomul care anunţă demenţa cu 16 ani înainte de instalarea bolii

Studiul a analizat legătura dintre durere şi demenţă şi a demonstrat că durerea este corelată cu demenţa, dar este şi un simptom al acesteia, potrivit www.nia.nih.gov

Atât durerea cronică, cât şi demenţa provoacă schimbări în creier care pot afecta sănătatea acestuia”, spun experţii.

Simptomul care anunţă demenţa cu 16 ani înainte de instalarea bolii

Mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu demenţă suferă şi de durere cronică, dar este neclar încă dacă durerea cronică este cea care declanşează demenţa, este un simptom al acesteia sau este doar o asociere între cele două.

Cercetătorii au măsurat durerea în diverşi parametri: intensitate şi interferenţa cu viaţa de zi cu zi (cât de mult îi afectează în activităţile zilnice).

Citeste si O boală misterioasă face ravagii în SUA. Oamenii de ştiinţă sunt bulversaţi: „Problema este că nu am depistat agentul patogen”

Persoanele care suferă de durere cronică tind să fie diagnosticate cu demenţă în circa trei ani.

Rezultatele arată că durerea cronică este un simptom precoce care anunţă boala, nu o cauză a demenţei”, conchid autorii studiului.

Simptome comune ale demenţei

Demența este cauzată de o degradare simultană a unor celule nervoase aflate în diferite regiuni ale creierului. Simptomele afecţiunii diferă în funcție de zona din creier care a fost afectată.

În general, simptomele demenței sunt legate de pierderea de memorie frecventă și progresivă, pierderea capacității de concentrare și de a acorda atenție anumitor lucruri cotidiene și diminuarea percepției vizuale.

Semnele apărute în faza incipientă a bolii sunt subtile și vagi, de multe ori putând fi ignorate. Cele mai comune semne ale instalării acestei boli sunt:

  • Starea de confuzie;
  • Pierderea abilității de a efectua sarcini de zi cu zi;
  • Schimbarea personalității;
  • Apatie și retragere în zone izolate;
  • Pierdere frecventă și progresivă de memorie.

Citeste si În plină criză Covid, oamenii de ştiinţă susţin că au găsit rezolvarea pentru una dintre „marile probleme” ale omenirii. Au învăţat vacile să meargă la toaletă

Cum previi demenţa

Această maladie poate fi prevenită dacă sunt respectate următoarele recomandări:

Rămâi activ mental: Activitățile care implică abilități mentale de bază – memoria, atenția, concentrarea, planificarea și rezolvarea problemelor – ajută la acumularea unei „rezerve cognitive” din care poţi retrage atunci când ai nevoie;

Adoptă un stil de viață sănătos: „Există dovezi potrivit cărora exercițiile fizice regulate pot încetini evoluția deficitului cognitiv ușor existent sau îl pot împiedica să apară”, spune Dr. Gad Marshall, profesor asistent de neurologie la Şcoala Medicală Harvard. În ceea ce priveşte alimentaţia, privilegiază fructele, legumele și cerealele integrale; consumă carne roșie și procesată, dar şi lactatele doar în cantităţi mici; foloseşte uleiuri vegetale sănătoase pentru salate și gătit.

Optimizează sănătatea arterelor: Principalii factori de risc ai demenţei sunt diabetul, tensiunea arterială mare, colesterolul mare și afecțiunile vasculare. Tratarea acestor boli ajută la încetinirea declinului mental sau la întârzierea demenței.

Nu îţi administra suplimente în lipsa unei recomandări medicale: Mulți dintre cei care se confruntă cu probleme de memorie sunt tentați să încerce suplimente naturiste sau alimentare, precum ginkgo biloba, vitamine antioxidante, capsule cu ulei de peşte sau ulei din nucă de cocos. Nu există nicio dovadă clară că aceste substanțe ajută. În plus, în doze mari, pot chiar dăuna sănătăţii. Nu îţi administra astfel de suplimente în lipsa unei recomandări de la medic!

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Un gigant global se extinde în România. Femeile vor fi încântate
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Alphabet renunță la angajamentul de a nu folosi inteligența artificială în scopuri militare
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol