Studiu SRCM: 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi: „Vorbim despre o adevărată pandemie a obezității”

Studiu îngrijorător al Societății Române de Chirurgie Bariatrică și Metabolică (SRCM): 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi.
Alina Costache
18 nov. 2024, 16:29
Studiu SRCM: 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi: „Vorbim despre o adevărată pandemie a obezității”
6 din 10 români sunt sunpraponderali sau obezi, potrivit unui studiu SRCM

Potrivit studiului cantitativ „Incidența obezității în rândul populației din România”, realizat în 2024 de SRCM, pe baza unui eșantion reprezentativ de peste 1.000 de persoane cu vârsta de peste 10 ani, 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi.

Pe lângă asta, chiar dacă excesul ponderal afectează un procent atât de ridicat de români, iar peste 20% suferă deja de obezitate, circa 20% dintre aceștia nu consideră că au probleme cu kilogramele în plus, deși Indicele de Masă Corporală (IMC) măsurat spune altceva.

„Obezitatea este un fenomen în continuă expansiune la nivel mondial, inclusiv în România. Prin intermediul acestui studiu am vrut să realizăm o radiografie a fenomenului la nivelul țării noastre, nu doar din punct de vedere al numărului actual de pacienți afectați de această boală, ci și din perspectiva factorilor potențial determinanți care țin de stilul de viață sau de condițiile sociale și economice.

Analizând rezultatele acestui studiu, constatăm că obezitatea are un impact major asupra sănătății, peste 78% dintre persoanele de peste 16 ani care suferă de această boală având cel puțin o patologie medicală asociată excesului ponderal.

Preocupant este și faptul că, în segmentul populațional 10-18 ani, cifrele sunt alarmante: aproape 30% dintre copiii și adolescenții din acest interval  au probleme cu greutatea, fiind supraponderali sau obezi”, explică Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Președintele Societății Române de Chirurgie Bariatrică și Metabolică.

Citește și: Peste un milion de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice

Studiul SRCM indică o prevalență crescută a obezității în rândul adulților care au vârsta de peste 45 de ani, sunt căsătoriți, au venituri mici și medii și un nivel scăzut de educație. Boala este observată mai frecvent în rândul bărbaților, în special când vine vorba de obezitatea de gradul 1.

Aplicând rezultatele la nivelul populației generale de peste 17 milioane de persoane cu vârsta de peste 10 ani din România, cercetarea indică faptul că ăeste 3,96 milioane de români suferă de obezitate, iar peste 2,9 milioane dintre persoanele de peste 16 ani au cel puțin o problemă de sănătate asociată diagnosticată de mai mulți ani.

Conform SRCM, la pacienții care suferă de obezitate este crescută semnificativ incidența unor afecțiuni grave precum hipertensiune arterială, dislipidemia (colesterol mărit și/sau trigliceride mărite), steatoza hepatică, diabetul zaharat tip 2, apneea de somn, patologia osteoarticulară (goantroza, coxatroza sau spondiloză lombară).

Majoritatea pacienților cu obezitate aveau aceste afecțiuni agravante instalate de cel puțin cinci ani. Femeile cu vârste de peste 45 de ani și cele cu venituri scăzute tind să fie mai afectate de impactul acestor probleme asociate comparativ cu populația generală.

Potrivit estimărilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în prezent, la nivel global peste un miliard de persoane suferă de obezitate, iar situația pare că va continua să se agraveze. Cele mai recente date publicate de Federația Mondială a Obezității arată că, până în 2035, circa 1,53 miliarde de persoane vor suferi de obezitate în întreaga lume.

„Obezitatea este o boală care afectează din ce în ce mai multe persoane. Vorbim astăzi despre o adevărată pandemie a obezității la nivel mondial, iar perspectivele evolutive sunt îngrijorătoare.

Impactul acesteia nu este doar unul fizic: persoanele care suferă de obezitate prezintă multiple afecțiuni asociate, de la diabet zaharat de tip 2, hipertensiune și probleme cardiovasculare până la probleme hormonale, infertilitate, probleme ale sistemului osos și chiar forme de cancer.

Obezitatea este, din păcate, o boală cronică, progresivă, despre care încă nu discutăm deschis, iar accesul pacienților la tratamentele adecvate este foarte limitat în România.

Studiul Societății Române de Chirurgie Metabolică  ilustrează, încă o dată, impactul major, pe termen lung, al obezității asupra sănătății românilor și invită decidenții să ia in considerare identificarea și aplicarea unor soluții sau programe de prevenire și tratament, inclusiv tratament chirurgical, al obezității morbide”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Citește și: Mihaela Bilic, despre pericolul nopților pierdute: „Somnul este mai important decât hrana! Lipsa de somn duce la tulburări neurologice”

Studiul cantitativ „Incidența obezității în rândul populației din România” (RO-OS-2024) a fost realizat cu sprijinul Kantar și SRCM, pe un eșantion reprezentativ de 1.115 persoane, dintre care 52% femei și 48% bărbați. 8% au vârsta cuprinsă între 10 – 15 ani, 11% între 16 – 24 ani, 28% între 25 – 44 ani, 33% între 45 – 66 de ani, 21% peste 65 de ani. 48% dintre respondenți provin din mediul rural, în timp ce restul, din mediul urban (18% – din orașe sub 50.000 de locuitori, 13% – între 50.000 – 200.000 de locuitori, 12% – peste 200.000 locuitori și 9% din București).

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a înnebunit lumea. Cu peste 42 de milioane de vizualizări, este foarte popular și în România și ocupă primul loc în top
Capital.ro
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Parchetul General
Playtech.ro
Zilele în care nu se spală între Crăciun și Revelion 2025. Când este interzis să faci treburi casnice
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Poveste de film din Revoluția de la Cluj. Șeful Miliției recunoaște că fotografiile din Paris Mach i-au salvat viața: „s-a dat ordin să fiu împușcat”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Exclusiv: Cum arată Andreea Esca atunci când nu o vede nimeni. Imagini senzaționale cu prezentatoarea TV
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Elevii au intrat în vacanța de iarnă! Câte zile libere au și care este data oficială când se vor întoarce la ore
Cancan.ro
Pensii mărite la 3.920 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru această categorie de pensionari din România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Este o victorie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul a venit acum
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Cel puțin 52 de morți în două accidente de autobuz care au avut loc unul după altul
substantial.ro
Zelenski îl numește ‘tâmpit’ pe Putin după propunerea privind racheta Oreșnik
MediaFlux
PUTIN, AVERTISMENT la ADRESA ROMÂNIEI! Suntem VIZAȚI DIRECT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Zodiile care vor avea un 2025 atipic. Surprizele încep încă din ianuarie