Potrivit raportului, tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani petrec zilnic 53 de minute în fața televizorului, ceea ce înseamnă o scădere față de ultimii 10 ani cu două treimi.De cealaltă parte se află persoanele de 65 de ani sau peste, care petrec aproximativ șase ore la televizor în fiecare zi.
Diferența dintre generații cu privire la obiceiurile de utilizare a canalelor media televizate este mai crescută decât de obicei, așa cum spune raportul național Media Nations al Ofcom.
Ofcom a precizat că decalajul s-a produs din cauza utilizării tot mai accentuate a alternativelor la televiziune, de exemplu serviciile de streaming și videoclipurile de scurtmetraj. În Marea Britanie, una din cinci locuințe are acces la toate cele trei mari servicii de streaming: Netlix, Amazon Prime și Disney+.
Mai exact, 5,2 milioane de locuințe au acum acces la aceste platforme. Costurile pot să ajungă la 300 de lire pe an dacă ar plăti pentru ele individual. Raportul a luat, totuși, în calcul și perioadele de testare gratuite și faptul că persoanele împart conturile între gospodării.
Directorul Ofcom pentru informații de piață, Ian Macre, a declarat că „Revoluția streaming-ului întinde decalajul dintre generații în ceea ce privește televiziunea, creând o prăpastie clară în ceea ce privește obiceiurile de vizionare ale tinerilor și ale persoanelor mai în vârstă.”
S-a constatat, în urma unui sondaj făcut în rândul persoanelor care și-au anulat serviciile, că plănuiau să și reînoiască abonamentele atunci când situația lor materială se va îmbunătăți, numărul de locuințe abonate la cel puțin un serviciu de streaming scîzând cu 350.000 din pricina presiunii asupra bugetelor și a creșterii costului vieții.
Directorul Ofcom a precizat că „radiodifuzorii tradiționali se confruntă cu o concurență dură din partea platformelor de streaming online, căreia îi răspund parțial prin popularitatea propriilor aplicații de redare la cerere, în timp ce televiziunea de radiofuziune este încă în locul unde trebuie să meargă pentru marile evenimente care reunesc națiunea, cum ar fi finala Euro sau sărbătorirea Jubileului.”
În 2021, durata medie pe care oamenii o petreceau în fața ecranului vizionând conținut video era de aproximativ 5 ore și 40 de minute zilnic. În prezent, acesta a scăzut cu 25 de minute ceea ce înseamnă că oamenii petrec 59% din timp vizionând televiziune în direct sau catch-up.
O treime dintre adulții din Marea Britanie vizionează clipuri de scurtă durată, iar 65% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani le urmăresc zilnic. Cifra este mult mai mare pentru publicul tânăr, un procent de 93% dintre cei cuprinși între 15 și 17 ani vizionând zilnic videoclipuri de scurtp durată pe YouTube, 90% pe Instagram și 73% pe TikTok.
Cel mai vizionat tip de conținut în online de către oameni sunt videoclipurile „how to”-rețete sau DIY, s-a constatat în urma analizei raportului.
Aproximativ 59% dintre utilizatori urmăresc videoclipuru online cu știri scurte, 32% urmăresc videoclipuri despre jocuri video, iar puțin peste jumătate dintre adulții chestionați au declarat că urmăresc videoclipuri postate de familie sau prieteni pe social-media.
Citește și: Butonul care ar putea crea isterie printre utilizatorii de Tik Tok. Ce se va schimba pe platformă