În toate cele 15 licee din Baia Mare, s-au aplicat chestionare care au cuprins întrebări referitoare la consumul de substanţe, anumiți factori sociali care pot influența sau pot fi influențați de consumul de substanțe: relația cu părinții, anturajul, modul de petrecere a timpului liber, școală.
Scopul a fost acela de a stabili stadiul actual privind consumul abuziv de substanţe, de a identifica nivelul de risc privind consumul de droguri din fiecare oraș participant, precum și factorii de protecție.
Conform rezltatelor chestionarelor, 23% dintre elevii de 15-16 ani din Baia Mare practică fumatul zilnic, 80,9% au încercat băuturi alcoolice o dată sau de mai multe ori, 51,3% au fost beţi cel puţin o dată şi 24,3% au fost în stare de ebrietate cel puţin o dată în ultima lună, scrie voceatransilvaniei.ro.
Bogdan Gavra, director general SPAS Baia Mare, spune că aceste cifre sunt peste media celorlalte oraşe prezente în studiu. „Narghileaua reprezintă altă problemă, peste 58,5% dintre elevi au fumat narghilea o dată sau mai des pe parcursul vieţii. În schimb, la consumul de droguri, suntem sub celelalte oraşe”, spune Bogdan Gavra.
Astfel, 12,6% dintre elevii băimăreni din categoria de vârstă vizată au consumat o dată sau de mai multe ori cannabis, 2,7% au consumat amfetamine, 3,4% au luat ecstasy iar în ce priveşte prizatul 2,6% dintre elevi au încercat cel puţin o dată pe parcursul vieţii.
Participanți la proiectul celor de la Youth in Europe au fost 19.248 de tineri din 7 țări, respectiv Italia, România, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia, Insulele Feroe.