Trezitul dimineaţa previne depresia, aceasta este concluzia unui studiu de dată recentă al cercetătorilor de la Harvard, publicat în revista JAMA Psychiatry. Mai exact, trezirea cu doar o oră mai devreme poate reduce riscul de depresie majoră cu 23%.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de aproape 850.000 de voluntari, iar concluzia cercetătorilor a fost că, dacă individul doarme cu două ore mai mult, riscul de depresie majoră scade chiar cu 40%.
Citeste si De ce nu este bine să dormi cu televizorul aprins. Concluziile oamenilor de ştiinţă
Unele cercetări sugerează faptul că obținerea unei expuneri mai mari la lumină în timpul zilei are ca rezultat o avalanşă de efecte hormonale care pot influența starea de spirit. Alții concluzionează că, având un ceas biologic sau un ritm circadian, tendințele diferite de cele ale majorității oamenilor pot fi în sine deprimante.
Pentru cei care doresc să treacă la un program de somn mai devreme, Celine Vetter, profesor asistent de fiziologie integrativă la CU Boulder şi autorul principal al studiului, oferă următorul sfat: „Păstrați-vă zilele luminoase și nopțile întunecate. Beți cafeaua de dimineață pe verandă. Mergeți la muncă cu bicicleta dacă puteți și diminuați timpul petrecut cu acele dispozitive electronice seara”.
Medicul psihiatru Ioan Mircea este de părere că expunerea la lumină este foarte benefică pentru sănătatea psihică.
„Ideea nu este de a te culca mai devreme sau de a te trezi mai devreme ca fiind o magie la mijloc, ci această trezire mai devreme înseamnă că persoana respectivă are parte de mai multă expunere la lumină şi, astfel, aceste modificări şi variaţii hormonale sunt mai naturale şi benefice pentru sănătatea psihică”, a declarat Ioan Mircea, medic psihiatru, pentru Mediafax.
Citeste si Cum arăta cascada Bigăr acum 100 de ani. GALERIE FOTO
Medicul psihiatru le recomandă oamneilor să nu ezite să se prezinte la psihiatru dacă se simt epuizaţi, se confruntă cu insomnii sau dacă observă o simplă modificare de comportament, mai ales după perioada pandemiei. Peste o treime dintre oameni s-au confruntat în pandemie cu anxietatee şi depresie.
„În oricare din aceste situaţii nu trebuie să ezite să meargă la un consult psihiatric. Este cel mai bun sfat! Să meargă să vorbească cu un specialist. O vizită la psihiatru nu înseamnă o sentinţă. La psihiatru nu se merge dacă esti nebun. Nu e o boala care se numeşte nebunie”, a conchis medicul.