STUDIU Următoarele 6-12 luni, critice pentru operatorii aerieni. Companiile low-cost, risc crescut de închidere

Următoarele 6-12 luni sunt critice pentru companiile aeriene, în special pentru operatorii low-cost unde riscul de închidere e crescut, potrivit unui raport al PwC. Până ce companiile aeriene să-şi revină la nivelul anterior crizei pot trece trei-patru ani, arată acelaşi raport.

RomaniaTV.net
05 aug. 2020, 11:30
STUDIU Următoarele 6-12 luni, critice pentru operatorii aerieni. Companiile low-cost, risc crescut de închidere

Următoarele şase până la 12 luni vor fi critice pentru companiile aeriene de transport şi producţie de aeronave pentru a-şi pregăti recuperarea după criza generată de pandemia Covid-19 care a dus la cea mai mare contracţie din istoria acestui sector”, se estimează în raportul PwC, informează News.ro.

Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA) estimează că veniturile globale ale companiilor aeriene vor scădea la aproximativ jumătate în 2020, la 419 miliarde de dolari, iar industria în ansamblu va suferi pierderi de peste 84 miliarde dolari. IATA a prevăzut, de asemenea, că veniturile pe kilometri parcurşi de pasageri (RPK) pentru cursele interne nu vor reveni la nivelurile din 2019 decât în 2022, iar RPK pentru cursele internaţionale abia în 2024.

Aceste prognoze pornesc de la premisa că suspendarea totală sau parţială a  activităţii în transporturile aeriene au fost la minime istorice în perioada de lockdown. Astfel, în luna aprilie, potrivit datelor Ascend/Cirium, companiile aeriene par să fi atins apogeul inactivităţii la nivel global, având aproape 60% din flota aeriană la sol, în timp ce traficul de pasageri a coborât la aproape 10% din nivelurile anterioare”, afirmă Dinu Bumbăcea, partener, lider consultanţă pentru Afaceri.

Citeşte şi Bătaie în avion. Doi pasageri şi-au împărţit pumni din cauza lipsei măştilor de protecţie VIDEO

Astfel, în mai, conform studiului PwC, aproape 18.000 de companii aeriene comerciale erau inactive, cu 15.000 mai multe decât în luna ianuarie. Încasările operatorilor aerieni au scăzut semnificativ faţă de nivelul planificat acumulând datorii uriaşe atât către pasagerii cărora le-au fost anulate zborurile, cât şi către furnizori. După perioada de lockdown, companiile au reluat zborurile, cu campanii de reduceri ale biletelor şi investiţii în măsuri de igienă. Cu toate acestea, oamenii nu mai călătoresc cu avional ca înainte de declanşarea pandemiei.

Chiar dacă acest nivel dramatic a fost depăşit în vară, dificultăţile rămân din cauza evoluţiei impredictibile a pandemiei pe măsură ce statele impun sau ridică restricţiile de călătorie. Prin urmare, companiile aeriene se confruntă cu mari provocări atunci când planifică modalităţile de recuperare”, spune Dinu Bumbăcea.

De această situaţie ar putea profita industria aerospaţială, care ar putea face schimbările necesare spre eficientizare. În loc să se concentreze doar pe reduceri, transportatorii, producătorii şi furnizorii mari ar trebui să facă investiţii în cinci domenii-cheie: utilizarea tehnologiei pentru a accelera transformarea, stabilizarea lanţului de aprovizionare, eficientizarea forţei de muncă, concentrarea pe sustenabilitate în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de CO2 şi ajutor de stat, strâns corelat însă cu măsuri pentru reducerea costurilor şi îmbunătăţirea performanţei operaţionale.

Covid-19 a avut un impact devastator asupra industriei aerospaţiale, dar poate fi un catalizator pentru schimbare. Pe măsură ce situaţia va reveni la normal, câştigătorii vor fi doar cei care au luat măsurile necesare pentru a ieşi mai puternici din această criză fără precedent”, spune Bumbăcea.