O echipă de oameni de știință a descoperit că persoanele care au trecut de la fumatul țigărilor obișnuite la cele electronice sau au apelat, pentru cel puțin șase luni, la metodele terapiei de înlocuire a nicotinei (Nicotine Replacement Therapy — NRT), precum guma de mestecat sau plasturii, au avut niveluri mult mai scăzute de toxine în salivă și urină decât cele care au continuat să fumeze.
„Studiul nostru se adaugă dovezilor existente care demonstrează că țigările electronice și NRT sunt mult mai sigure decât fumatul și sugerează că există un risc foarte mic asociat cu utilizarea lor pe termen lung’, a declarat Lion Shahab, specialist în epidemiologie și sănătate publică la Colegiul Universitar Londra, autorul principal al lucrării, potrivit Agerpres.
Vânzările de țigări electronice, care încălzesc lichidul cu nicotină și îl transformă în vapori, au înregistrat o creștere ajungând la o piață de 8 miliarde de dolari, conform Euromonitor International — de trei ori mai mult decât produsele NRT. Acestea sunt, însă, încă depășite de piața de tutun, estimată de Euromonitor la circa 700 de miliarde de dolari.
Mulți experți în sănătate consideră că țigările electronice, care nu conțin tutun, reprezintă o alternativă la fumat, cu riscuri mai mici pentru sănătatea publică. Însă, unii pun la îndoială siguranța lor pe termen lung și speculează că acestea i-ar putea ademeni să se apuce de fumat chiar și pe cei care inițial nu erau atrași de acest obicei, așa cum notează o echipă de oameni de știință în numărul din ianuarie al jurnalului ”Pediatrics”.
Cercetarea recentă, publicată în jurnalul „Annals of Internal Medicine” a analizat mostre de salivă și de urină de la utilizatori pe termen lung ai țigărilor electronice și produselor NRT și a comparat nivelurile anumitor substanțe chimice din corpul acestora. Potrivit concluziei, fumătorii care au trecut definitiv la metodele alternative de fumat aveau niveluri semnificativ mai reduse de substanțe chimice toxice și carcinogene în comparație cu cele care au continuat să consume tutun. Subiecții care au fumat țigări electronice și au utilizat NRT, însă nu au renunțat complet la țigările tradiționale nu au manifestat această scădere notabilă, au adăugat oamenii de știință.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tutunul este cel mai important factor de mortalitate din lume care poate fi prevenit, estimându-se că ar putea fi responsabil de decesul a 1 miliard de persoane până la sfârșitul secolului, în cazul în care tendința în ceea ce privește fumatul se menține la nivelul actual.
În prezent, fumatul țigărilor tradiționale, cu tutun, provoacă decesul a circa 6 milioane de persoane pe an.