Studiul, realizat de cercetători de la Brigham Young University din statul american Utah în colaborare cu o echipă de ingineri de la Google Chrome, arată că mult prea des mesajele care atrag atenția asupra unor chestiuni de securitate a sistemului informatic apar în timpul unor procese precum tastarea, rularea unui fișier video sau încărcarea unui fișier, scrie Agerpres.
Cercetătorii au denumit procesul interferența sarcinilor duble. De obicei, actualizarea unui program îl deranjează pe utilizator când acesta are ceva important de făcut, iar majoritatea închid mesajul respectiv uneori fără să-l citească.
Potrivit studiului, 90% dintre utilizatori ignoră alertele de securitate. De asemenea, 74% ignoră mesajele atunci când sunt pe cale să închidă browserul de internet, 79% le ignoră atunci când urmăresc un fișier video și 87% lasă deoparte mesajele atunci când încarcă anumite fișiere.
Studiul a vizat monitorizarea unui număr de utilizatori care lucrau la calculator în timp ce erau afișate mai multe mesaje de avertizare iar un scanner măsura activitatea lor cerebrală.
Autorii studiului au cerut dezvoltatorilor de programe să găsească modalități prin care să optimizeze actualizările de securitate, astfel încât oamenii să le citească și să acționeze în consecință.
”Poți să micșorezi această problemă, doar prin rafinarea timpilor în care sunt transmise mesajele”, a spus Jeff Jenkins de la Departamentul de sisteme informatice din cadrul Brigham Young University. Studiul arată că oamenii citesc mesajele dacă s-a încheiat videoclipul pe care îl urmăreau, sau dacă o pagină de internet se încarcă mai greu.
Inginerii de la Google Chrome s-au folosit de acest prilej pentru a desprinde modalitățile prin care pot identifica cei mai buni timpi în care să fie distribuite utilizatorului de internet notificările de actualizări. În acest moment nu există standarde în industria de programe care să vizeze mesajele privind actualizările.