Când femeile vaccinate împotriva HPV au ajuns la vârsta de 20 de ani, cele care primiseră seria de injecţii între 12 şi 13 ani aveau o rată de cancer de col uterin cu 87% mai mică decât femeile nevaccinate care fuseseră supuse unui screening pentru această afecţiune malignă, scrie Reuters.
Rata de îmbolnăvire cu cancer a fost cu 62% mai mică pentru tinerele vaccinate la vârste cuprinse între 14 şi 16 ani şi cu 34% mai mici la cele care au fost vaccinate la vârste cuprinse între 16 şi 18, potrivit cercetătorilor citaţi în revista medicală The Lancet.
Ratele unei afecţiuni precanceroase au fost reduse cu 97% atunci când vaccinurile au fost administrate la vârstele de 12 şi 13 ani, se mai arată în studiu.
Descoperirile „ar trebui să îi liniştească foarte mult pe cei care încă ezită cu privire la beneficiile vaccinării împotriva HPV”, au declarat cercetătorii.
Studiul, finanţat de Cancer Research UK, a analizat datele din registrele din perioada ianuarie 2006 – iunie 2019 cu privire la femeile care au fost supuse unui screening pentru cancer de col uterin între 20 şi 64 de ani, inclusiv femeile care au primit vaccinul Cervarix după ce acesta a devenit disponibil în 2008.
Pe parcursul acestei perioade de aproape 13 ani, în Anglia au fost înregistrate aproximativ 28.000 de diagnostice de cancer de col uterin şi 300.000 de diagnostice ale unei afecţiuni precanceroase numite neoplazie intraepitelială cervicală (CIN3), au arătat datele.
„Sperăm ca aceste noi rezultate să încurajeze vaccinarea, deoarece succesul programului de vaccinare se bazează nu numai pe eficacitatea vaccinului, ci şi pe proporţia de populaţie vaccinată”, a declarat coautorul Kate Soldan, de la Agenţia britanică de securitate sanitară.
Cervarix, dezvoltat de GSK, protejează împotriva a două tipuri de HPV care sunt responsabile pentru aproximativ 70%-80% din toate cancerele de col uterin.
HPV reprezinta prescurtarea din engleza a Human Papilloma Virus. Este un grup de peste 150 de virusuri inrudite. Fiecarui virus i s-a atribuit un numar care reprezinta tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16.
Infectia cu HPV afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Infectia cu HPV este cea mai frecventa si mai raspandita infectie virala a tractului genital.
Infectarea poate fi prevenită şi prin vaccinare. Vaccinurile HPV stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi, astfel incat atunci cand organismul va veni in contact cu virusul anticorpii se vor lega de acesta si vor preveni ca virusul sa intre in celule si sa le infecteze.
In prezent, exista 3 tipuri de vaccinuri împotriva HPV: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix
Toate cele 3 vaccinuri previn infectia impotriva HPV 16 si 18, doua tipuri de HPV cu risc cancerigen inalt care cauzeaza leziunile pre-canceroase de la nivelul colului uterin (neoplaziile intraepiteliale cervicale – CIN) si 70% dintre cancerele de col uterin si aproximativ 50% dintre cancerele vaginal, vulvar, penian. Tulpina HPV 16 este frecvent implicata in cancerul anal.
Gardasil previne, in plus, infectia impotriva HPV 6 si 11 care cauzeaza 90% dintre verucile vaginale (negii vaginali).
Gardasil 9 previne infectia impotriva acestor 4 tipuri de HPV la care se adauga preventia fata de inca 5 tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 si 58) si care sunt raspunzatoare impreuna de inca 10-20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 ofera astfel cea mai completa protectie antivirala, au explicat medicii de la Regina Maria.