Potrivit studiului, se observă o uşoară creştere a fumatului în rândul femeilor – 16,8% faţă de 14,5% în 2011.
Studiul relevă că aproximativ 40% dintre adulţii români afirmă că sunt expuşi fumatului pasiv la domiciliu, iar la locul de muncă aflat în interior 27,6%.
‘Mai mult de o treime dintre români cheltuiesc lunar pentru ţigări peste 300 lei (36%). Românii îşi cumpără ţigări din magazine (95%), dar doar 88% au pachete care poartă timbrul fiscal din România. Deşi această practică este interzisă de mai mult de şapte ani, românii continuă să cumpere ţigări la bucată (6%)’, arată sondajul.
Potrivit medicului pneumolog Magdalena Ciobanu, cea care a prezentat studiul, doar jumătate dintre medici sfătuiesc pacienţii să renunţe la fumat. Mai mult de jumătate dintre fumătorii care au fost la medic în ultimul an au afirmat că acesta nu i-a încurajat să renunţe, a precizat ea.
Totodată, o treime dintre fumători afirmă că au încercat să se lase de fumat în ultimul an.
Respondenţii au indicat televiziunea drept cel mai vizibil mijloc de comunicare a mesajelor împotriva fumatului, urmată de ziare/reviste şi internet. Totodată, în opinia subiecţilor cercetării, cel mai vizibil mijloc de promovare a ţigărilor este reclama din magazine.
Sondajul arată că românii continuă să cheltuiască mult din venitul lunar pentru produse din tutun. Astfel, aproximativ o treime dintre fumători cheltuie lunar cel puţin echivalentul unei treimi din salariul minim pe economie pe ţigări.
Expunerea la fum de tutun la domiciliu continuă să fie crescută, aproximativ 40% dintre adulţi fumând pasiv acasă.
Citeşte mai mult pe economica.net