Cele mai noi medicamente anti-colesterol, considerate prea costisitoare, potrivit unui studiu

Prețurile pentru două noi medicamente foarte active împotriva colesterolului, recent aprobate de US Food and Drug Administration (FDA), sunt excesive și riscă să fie o povară pentru sistemele de asigurări de sănătate, a concluzionat un organism independent de cercetare din SUA, informează AFP.
Iulian Tudor
10 sept. 2015, 09:28
Cele mai noi medicamente anti-colesterol, considerate prea costisitoare, potrivit unui studiu

‘Repatha’, produs de laboratorul american Amgens, și ‘Praluent’, al firmei farmaceutice franceze Sanofi și al partenerului său american Regeneron, au primit recent undă verde din partea FDA pentru a fi comercializate.

Studiile clinice relevă o diminuare cu 55% până la 60% a colesterolui rău (LDL) chiar și la pacienții care folosesc deja medicamente de tipul statinelor. ‘Praluent’ și ‘Repatha’ au marcat intrarea unei noi clase de medicamente anti-colesterol pe o piață dominată de aproape treizeci de ani de statine, precum ‘Lipitor’, care au contribuit la reducerea în mod semnificativ a mortalității cardiovasculare.

Dar prețurile cerute pentru noile medicamente, de peste 14.000 de dolari pe an (14.100 de dolari pentru ‘Repatha’ și 14.600 de dolari pentru ‘Praluent’) au suscitat neliniștea comunității din domeniul sănătății, deoarece aceste medicamente ar trebui să fie luate timp de mai mulți ani de un mare număr de americani. Între 3,5 milioane și 15 milioane de persoane ar putea fi eligibile în SUA pentru aceste tratamente, notează AFP.

Citeşte şi Mai multe tipuri de medicamente, retrase de pe piaţă. Ginkgo Biloba, scoasă de pe lista compensatelor VIDEO

Potrivit unei analize realizate de Institute for Clinical and Economic Review (ICER), făcută publică în această săptămână, prețurile pentru aceste medicamente ar trebui să fie cu cel puțin 67% mai mici. Acestea ar trebui să fie mai reduse cu încă 15% pentru a ajunge un pic peste 2.000 de dolari pe an, astfel încât să nu afecteze prea mult bugetele asigurărilor de sănătate, scrie Agerpres

„Chiar dacă aceste medicamente anti-colesterol nu vor fi utilizate decât pentru cel mult 25% dintre pacienții afectați, angajatorii, asiguratorii și asigurații ar trebui să plătească o medie de peste 20 de miliarde de dolari pe an”, a declarat dr. Steven Pearson, fondator și președinte al ICER.

Rezultatele analizelor ICER indică faptul că prețurile care reprezintă cel mai bine beneficiile globale ale acestor medicamente pentru pacienți ar putea fi între 3.615 de dolari și 4.811 de dolari, reprezentând o reducere cu 67% față de prețul din listă, având în vedere câștigurile economice anticipate în ceea ce privește prevenirea atacurilor de cord și a deceselor.

Grupul Sanofi a amintit miercuri într-un comunicat că a stabilit propriul său model de raport cost/beneficiu (al medicamentului) pentru a determina prețul corect. „Vrem să furnizăm medicamente accesibile și să ne asigurăm că pacienții cărora le sunt prescrise aceste medicamente vor avea acces la ele”, a declarat grupul.

Vezi şi Guvernul a majorat plafonul până la care pensionarii cu venituri reduse beneficiază de medicamente compensate

Pe baza rezultatelor mai multor studii clinice și a ratelor de scădere a colesterolului, ICER estimează că aceste medicamente ar putea reduce mortalitatea cu aproximativ 50% din aceste cauze. Folosind o simulare pe computer, acești experți au aplicat parametri diferiți populației adulte din SUA, cum ar fi costurile medicamentelor și economiile potențiale care rezultă dintr-un număr redus de spitalizări pentru atacurile de cord.

Ei au considerat că utilizarea acestor două medicamente pentru reducerea colesterolului ar putea preveni sute de mii de decese, de infarct miocardic și accident vascular cerebral în următorii douăzeci de ani.

Ambele medicamente neutralizează o proteină (PCSK9) care limitează acțiunea ficatului de colectare a colesterolului rău (LDL), mecanismul chimic pe care se bazează fiind diferit de cel al statinelor care diminuează sinteza colesterolului prin inhibarea unei enzime.

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3 nativi
Capital.ro
Ne salvează Ion Iliescu?! Au detonat bomba anti-Călin Georgescu: Formula câștigătoare!
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
România va demola unele baraje și stăvilare construite pe râuri
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Un desert fin, care dă dependență. Chec franțuzesc cu lămâie
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea, în stare de șoc. Adrian Alexandrov a cedat de tot: Toxic!
StirileBZI
Aproape un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%! Cine scapă de „ordonanța trenuleț”
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Compania de Apă Buzău practică cel mai mare tarif pentru apa potabilă din România
MediaFlux
ARMATA OBLOGATORIE ÎN ROMÂNIA! Ministerul Apărăii anunță ce decizie se ia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul mare concurs de table al anului: 24-25 ianuarie 2025, Târgu Ocna