Pe scară mondială, cancerul de stomac este foarte frecvent întâlnit şi rămâne a doua cauză de mortalitate provocată de cancer. În lume, în fiecare an aproximativ 990.000 de cazuri noi cauzează circa 800.000 de decese. În ţările industrializate, incidenţa cancerelor gastrice este în scădere. Totuşi, în Franţa sunt diagnosticate între 6.000 şi 8.000 cazuri noi în fiecare an şi 4.400 de decese au fost raportate în 2011. Atunci când cancerul gastric a fost diagnosticat, în general la persoane în vârstă de peste 65 de ani şi mai des la bărbaţi, rata de mortalitate în primii cinci ani după diagnosticare este de 75%, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Cancerul intestinului gros poate fi depistat cu un test simplu
Infectarea stomactului de către bacteria Helicobacter pylori reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului gastric. Această bacterie, descoperită în urmă cu abia 30 de ani, colonizează stomacul a aproape jumătate din populaţia mondială şi a circa 30% dintre francezi. Incidenţa infecţiei cu Helicobacter pylori este în scădere în ţările industrializate. Încă din 1994, Helicobacter pylori a fost inclusă de Agenţia internaţională de cercetări împotriva cancerului în grupa carcinogenilor de clasa I, care sunt direct asociaţi cu dezvoltarea cancerului gastric la oameni. Se estimează că infecţia cu Helicobacter pylori este responsabilă cu declanşarea a 60%-90% din totalul cazurilor de cancere gastrice.
Citeşte şi A crezut că este însărcinată, însă avea cancer: O boală rară mimează simptomele sarcinii
Infecţia cu Helicobacter pylori se dobândeşte în copilărie şi rezistă în organism zeci de ani sau chiar toată viaţa. Deşi această infecţie provoacă întotdeauna o gastrită cronică, ea este asimptomatică în majoritatea cazurilor. Dintre persoanele infectate, circa 10% dezvoltă un cancer gastroduodenal. Cancerul gastric se declanşează doar la 1%-3% dintre persoanele infectate, după o lentă progresie a leziunilor din mucoasa gastrică pe parcursul a mai multor decenii. Factorii de risc care favorizează evoluţia către un cancer gastric sunt predispoziţiile familiale, factorii de mediu precum fumatul şi consumul exagerat de sare şi infectarea cu o tulpină foarte virulentă a bacteriei Helicobacter pylori.
Citeşte şi S-a inventat un test care detectează CANCERUL DE STOMAC prin analiza respiraţiei
Infecţia cu Helicobacter pylori poate fi tratată cu ajutorul unei combinaţii de antibiotice şi un inhibitor cu pompă de protoni. Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori poate preveni apariţia cancerului gastric? Da, însă numai în stadii precoce din evoluţia către cancer, adică la pacienţii care au leziuni pre-neoplazice la nivelul mucoasei gastrice. Persoanele care trebuie monitorizate şi tratate preventiv contra infecţiei cu Helicobacter pylori sunt bolnavii care au suportat o gastrectomie (extirparea pe cale chirurgicală a stomacului) parţială din cauza cancerului, rudele de gradul I ale bolnavilor care au un cancer gastric, bolnavii care prezintă leziuni pre-neoplazice (gastrită atrofică) şi bolnavii originari din regiuni cu o incidenţă ridicată a cancerului gastric (Asia).
În concluzie, Helicobacter pylori este un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului gastric, care rămâne o patologie gravă, întrucât este adeseori descoperită când boala a ajuns deja într-un stadiu avansat. Cercetătorii din acest domeniu şi-au propus să înţeleagă mai bine felul în care Helicobacter pylori declanşează cancerul, cum să trateze infecţia, cum să procedeze pentru a eradica această bacterie şi cum să detecteze cancerul într-un stadiu precoce.
Citeşte şi Cancerul pulmonar va depăşi cancerul la sân ca principală cauză a decesului în rândul femeilor
Două echipe de la Institutul Pasteur din Paris s-au specializat în studiul acestei bacterii şi a rolului ei în dezvoltarea patologiilor gastrice. Unitatea de patogeneză a Helicobacter pylori, coordonată de Hilde De Reuse, încearcă să descopere mecanismele moleculare care permit acestei bacterii să supravieţuiască în mediul ostil din stomac şi felul în care aceasta rezistă timp de ani sau chiar decenii, provocând leziuni. Descifrând mecanismele intime care guvernează funcţionarea acestei bacterii, savanţii francezi vizează în paralel descoperirea unor noi „ţinte” pentru medicamente. În plus, un cercetător din această echipă – Eliette Touati – studiază deja factorii şi mecanismele vinovate de instabilităţile genetice ce apar la nivelul celulelor din stomac atunci când organismul este infectat cu Helicobacter pylori, evenimente potenţial implicate în etapele precoce ale cancerizării.
Citeşte şi Una dintre cele mai frumoase femei din lume a MURIT de cancer la doar 29 de ani